Aruba onderschept 5 ton coke op schip dat Suriname aandeed
26 Feb, 14:14
foto
De boot is op 3 februari naar Suriname geweest.


Op een vrachtschip dat begin februari vanuit Suriname vertrok, heeft aangelegd in Guaranao in Venezuela en op weg was naar Thessaloniki in Griekenland, is vijf ton cocaïne in beslag genomen. Het schip 'Aressa' voer onder Kameroense vlag toen Arubaanse autoriteiten het in internationale wateren voor de Venezolaanse kust onderschepten. Het vrachtschip is op maandagochtend in beslag genomen en naar Oranjestad gebracht.

De Montenegrijnse bemanning van het schip is gearresteerd voor drugshandel. Het gaat om de tweede cocaïnevangst in een week waarbij onderdanen van de Balkanstaten betrokken zijn. De politie van Montenegro zei vandaag dat de arrestatie deel uitmaakt van een maandenlange actie die werd geïnitieerd door Montenegrijnse, Servische, Nederlandse en Britse wetshandhavers. "De gearresteerde Montenegrijnse onderdanen waren de bemanningsleden. Men vermoedt dat het schip dat cocaïne vervoerde, het naar een haven in West-Europa zou hebben gesmokkeld," zegt de politie.

"Dit onderzoek toont aan dat de politie alleen door continu gezamenlijk werk kwaliteitsresultaten kan behalen bij het stoppen van de internationale drugshandel," citeerden Montenegrijnse media de politie van het land. De inbeslagname komt nadat de Noord-Macedonische politie op 20 februari een kilo cocaïne in beslag had genomen die het land was binnengekomen, ook als onderdeel van een bredere internationale drugsoperatie. De in beslag genomen cocaïne was vanuit buurland Albanië Noord-Macedonië binnengekomen en met een vrachtwagen van een Montenegrijnse chauffeur vervoerd.

De politie in het land volgde de vrachtwagen vanaf zijn binnenkomst en maakte de inval bij de opslagfaciliteit van een lokaal fruitbedrijf in het dorp Krushopek, in de buurt van de hoofdstad Skopje, dat de eindbestemming was. De cocaïne zat verstopt tussen bananen. De politie arresteerde de eigenaar van het fruitbedrijf, twee werknemers en de vrachtwagenchauffeur uit Montenegro.

Regionale media suggereren dat de drugsoperatie waarschijnlijk was gecoördineerd tussen de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) en de politie in Noord-Macedonië, Albanië, Montenegro en Italië. Sinds augustus 2018 is een aantal burgers van de Balkan-staten gearresteerd voor drugshandel per privéjet, per vrachtschip en per boot.


Een deel van de vijf ton cocaïne dat is gevonden op het vrachtschip Aressa. (Foto: Montenegro's Police Directorate)

De Spaanse politie arresteerde vorig jaar op 2 september een Servië nabij de Azoren in de Atlantische Oceaan. De arrestatie volgde nadat een zeilboot 'Seascape' die geen vlag of registratiepapieren had, werd onderschept. Aan boord van het vaartuig werd 800 kilo cocaïne gevonden.

Criminele bendes van de Balkan proberen drugs vanuit Latijns-Amerika via de havens naar Europa te brengen. Sommige van deze bendes zijn uitgegroeid tot moderne netwerken met een wereldwijd bereik. Volgens Europol staan ze voor naar schatting "minimaal 30 procent" van de cocaïnehandel vanuit Latijns-Amerika naar Europa.

Thursday 02 April
Wednesday 01 April
Tuesday 31 March