Zuid-Korea: Alarm op hoogste niveau na stijging corona-infecties
23 Feb, 16:20
foto
De Zuid-Koreaanse stad Daegu heeft de grootste stijging in het aantal corona-infecties gezien. (Foto: AFP)


Zuid-Korea heeft zijn alarm voor het coronavirus naar het "hoogste niveau" gebracht, omdat bevestigde aantallen blijven stijgen. President Moon Jae-in zei dat het land geconfronteerd werd met 'een ernstig keerpunt' en dat de komende dagen cruciaal zouden zijn in de strijd om de uitbraak te beheersen. Zes mensen in Zuid-Korea zijn gestorven aan het virus en meer dan 600 zijn geïnfecteerd.

Ondertussen hebben Italië en Iran stappen aangekondigd om te proberen een zorgwekkende uitbraak van het virus tegen te gaan. In Italië zijn strikte quarantainebeperkingen van kracht in twee noordelijke "hotspot" -regio's dichtbij Milaan en Venetië.

Zonder speciale toestemming kunnen ongeveer 50.000 mensen de komende twee weken geen steden binnenkomen of verlaten in Veneto en Lombardije. Zelfs buiten de zone hebben veel bedrijven en scholen opgeschorte activiteiten en zijn sportevenementen geannuleerd, waaronder verschillende topvoetbalwedstrijden.

Te midden van de groeiende beperkingen werden de laatste twee dagen van het carnaval van Venetië, op maandag en dinsdag, geannuleerd. Italië heeft twee doden door het Covid- 19 geregistreerd en het aantal bevestigde gevallen is gestegen tot meer dan 100 - waarvan 89 in Lombardije. "De besmettelijkheid van dit virus is zeer sterk en behoorlijk virulent", zegt Giulio Gallera, Gezondheidszorghoofd in Lombardy.

De uitbraak in Iran van het coronavirus is aanzienlijk verslechterd, met het dodental dat zondag, vandaag, is opgelopen tot acht. De regering heeft 43 bevestigde gevallen erkend, hoewel ambtenaren hebben gewaarschuwd dat het virus zich kan hebben verspreid naar "alle steden". Scholen, universiteiten en culturele centra in 14 Iraanse provincies zijn vanaf zondag gesloten.

De nieuwe stam van het coronavirus, die vorig jaar in de provincie Hubei in China is ontstaan, veroorzaakt een ademhalingsziekte genaamd Covid-19. China heeft meer dan 76.000 infecties en 2.442 sterfgevallen gezien. De Chinese president Xi Jinping heeft de uitbraak vandaag beschreven als de "grootste noodsituatie voor de volksgezondheid" in de recente geschiedenis van het land. Hij erkende "tekortkomingen" in de reactie van China en zei dat lessen moeten worden getrokken.

Zuid-Korea
Gezondheidsfunctionarissen in Zuid-Korea onthulden vandaag een verdere sprong in het aantal coronavirusgevallen met een cluster van infecties gekoppeld aan een ziekenhuis en een religieuze groep in de buurt van de zuidoostelijke stad Daegu. De zesde dood werd bevestigd in het Daenam-ziekenhuis in Cheongdo, waar ouderen en mensen met psychische problemen worden behandeld. In het ziekenhuis zijn meer dan 110 mensen geïnfecteerd, waaronder negen medisch personeel.

Zuid-Korea heeft het grootste aantal bevestigde gevallen gezien na China. Een uitbraak op het Diamond Princess-cruiseschip in Japan heeft ook meer dan 600 gevallen gezien. "Het incident met Covid-19 staat voor een ernstig keerpunt", zei president Moon na een ontmoeting met ministers en experts. "De komende dagen zullen cruciaal zijn. De overheid zal het waarschuwingsniveau verhogen naar het hoogste niveau van 'gevaarlijk' volgens de aanbevelingen van experts en ons reactiesysteem drastisch versterken."

Van de 169 nieuwe gevallen die zondag in Zuid-Korea zijn aangekondigd, zijn er 95 gekoppeld aan een christelijke sekte in Daegu, de Shincheonji-kerk van Jezus genaamd, aldus de Korea Centers for Disease Control and Prevention (KCDC). Het totale aantal met de kerk verbonden infecties bedraagt ​​329.

In een videoverslag uitte een woordvoerder van de kerk "diepe spijt" dat veel van zijn volgelingen en inwoners van Zuid-Korea waren besmet. De woordvoerder voegde eraan toe dat de kerk ongeveer 250.000 leden had geadviseerd om hun externe contacten te minimaliseren en voorzorgsmaatregelen te nemen.

Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over het aantal nieuwe gevallen zonder duidelijk verband met China of andere bevestigde gevallen. In een briefing aan de Afrikaanse Unie op zaterdag zei hij dat de grootste zorg nu landen waren met zwakkere gezondheidsstelsels, met name in Afrika.

Dr. Tedros zei dat de WHO samenwerkt met Afrikaanse regeringen om duizenden gezondheidswerkers op te leiden en apparatuur te bieden om besmette mensen te identificeren en te behandelen. "Onze grootste zorg blijft het potentieel voor Covid-19 om zich te verspreiden in landen met zwakkere gezondheidssystemen," zei hij. "We werken er hard aan om landen in Afrika voor te bereiden op de mogelijke komst van het virus."

Dr. Tedros zei dat sommige landen, zoals de Democratische Republiek Congo, ervaring gebruikten die was opgedaan bij het testen op het Ebola-virus om te testen op het nieuwe coronavirus. "Dit is een geweldig voorbeeld van hoe investeren in gezondheidssystemen dividenden kan betalen voor gezondheidsbeveiliging," voegde hij eraan toe.

Monday 06 April
Sunday 05 April