Proeve zeer verheugd met Roemer als governor
23 Feb 2020, 07:18
foto
Sigmund Proeve, lid van de raad van commissarissen bij CBvS, en de nieuwe governor, Maurice Roemer, geven elkaar een brasa. (Foto's: René Gompers)


Sigmund Proeve, die kandidaat was voor governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is “zeer verheugd” dat de post nu is ingevuld. Zijn kandidatuur stuitte op heftige kritiek, waarna hij zich terugtrok.  Zaterdag is Maurice Roemer benoemd in deze functie. “Ik ben sportief van aard maar natuurlijk vergeet ik niet wie me hier en daar een natrap heeft gegeven,” merkt hij op. “Toen ik merkte dat vanuit bepaalde hoek mijn kandidatuur niet werd ondersteund, heb ik de president gevraagd mij te ontslaan van de verplichting. Ik zal mijn bijdrage blijven leveren; ik heb meegedaan aan de gesprekken om te komen tot rust in de financiële sector. Maar u gaat mij niet gauw betrappen op onsportiviteit.”

Proeve was in eerste instantie door president Desi Bouterse benaderd om Robert van Trikt op te volgen. Uit de samenleving en de vakbeweging kwam hevige weerstand. Ook het personeel bij de Centrale Bank heeft zich heftig verzet tegen Proeve. De kern van het verzet was dat Proeve niet betrouwbaar zou zijn omdat hij als toenmalig DSB-directeur betrokken was geraakt bij een schandaal. 

“Op een ander moment zal ik natuurlijk mijn zegje doen over wat er allemaal is gebeurd want het is in elk geval verre van elegant en verre van sportief hoe het aan toe is gegaan,” geeft Proeve aan. “Het zijn zeer onterechte opmerkingen. De opmerkingen, de aantijgingen aan mijn adres in elk geval niet professioneel en onterecht. Als mensen bijvoorbeeld met feiten komen dat Proeve drugs gebruikt en er bewijs voor hebben, zou ik me niet zo opstellen en zou ik vandaag niet hier staan. Ik herinner u eraan dat ik nog steeds lid van de Raad van Commissarissen bij de Centrale Bank ben. Dus ik heb nog altijd een functionele rol.”

Tegen Proeve loopt er geen onderzoek, benadrukt hij. “Ik denk niet dat ik voor de pg kan praten, ik beschik in elk geval over informatie dat dat niet juist is. Er loopt hoegenaamd geen onderzoek tegen Proeve." Van Roemer heeft Proeve net als vakbondsleider Armand Zunder een brasa gekregen bij de felicitaties. “Ai man, thank you, thank you,” zei Roemer tegen Zunder. Ze wisselen nog wat woorden uit voordat de volgende persoon in de rij Roemer komt feliciteren.  


Vakbondsleider Armand Zunder en governor Maurice Roemer geven elkaar ook een brasa.

“Met genoegen zeg ik dat ik vanaf de middelbare school de heer Roemer ken,” deelt Proeve mee. “Ik ben ervan overtuigd dat hij een goede job zal doen. Wat dat betreft is de keuze van president, excellentie Bouterse, een goede geweest. Hij straalt rust uit en komt uit de sector. Dat zijn twee zaken die voor de Centrale Bank, maar ook voor het land, op dit moment belangrijk zijn.” 

René Gompers
Advertenties