Bankiersvereniging blij met benoeming Roemer tot governor
22 Feb 2020, 00:00
foto
Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging.


Maurice Roemer is vrijdag genaturaliseerd tot Surinamer. Nu dat gebeurd is, wordt hij door president Desi Bouterse zaterdag om 13.30 uur benoemd tot governor van de Centrale Bank van Suriname. Intussen hebben de media een formele uitnodiging gekregen van het Nationaal Informatie Instituut voor de benoeming in het presidentieel paleis. Hij wordt, zoals de Bankwet het aangeeft, benoemd voor vijf jaar, bevestigt Eugène van der San, directeur van het Kabinet van de President tegenover Starnieuws. Dat de benoeming op zich heeft laten wachten, heeft te maken met dat Roemer eerst genaturaliseerd moest worden tot Surinamer.

"Wij zijn content dat gekozen is voor de kandidaat die voorgedragen en gedragen is door de Surinaamse Bankiersvereniging, de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten. De heer Roemer voldoet volgens ons aan het profiel van een governor die wij nu nodig hebben. Hij bezit kennis over de financiële sector (banken, verzekeringswezen en pensioenfondsen). Hij is een crisismanager, beschikt over macro-economische kennis en heeft ook een groot succesvol bedrijf geleid (leiderschap skills) en is integer", antwoordt Eblein Frangie, voorzitter van de Bankiersvereniging, op een vraag van Starnieuws. 

"Wij moeten niet verwachten dat de heer Roemer alleen de oplossing is", benadrukt Frangie. Het is een goede stap om Roemer die het vertrouwen geniet van de banken, te benoemen. Dit is volgens hem nodig om de vertrouwensbreuk te herstellen en samen de uitdagingen die er zijn in het bankwezen (zoals de Nationale Risico Analyse, nationaal en internationaal betalingsverkeer en de systeem risico’s), aan te pakken. 

"Er zijn ook grote macro-economische uitdagingen waaronder de beperkte reserves en de stijgende wisselkoers die geredresseerd moeten worden. Er zal hiervoor een macro- en fiscaal programma opgesteld dienen te worden om het tij te doen keren. De uitdagingen zijn groot. Ik denk dat wij iedere capabele en integere persoon die deze uitdaging aandurft, dienen toe te juichen en te ondersteunen", zegt Frangie. 

Advertenties