Hoefdraad wil Lutchman als governor CBvS
21 Feb 2020, 02:27
foto
Michael Lutchman, topman van accountantsbedrijf Lutchman & Co/Moore Suriname.


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën wil dat Michael Lutchman, CEO van Lutchman & Co/Moore Suriname, benoemd wordt tot governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Hoefdraad zat aan op een vergadering met president Desi Bouterse dinsdag waar de Surinaamse Bankiersvereniging, Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) Maurice Roemer, topman van verzekeringsmaatschappij Self Reliance, is gepresenteerd als kandidaat. 

Robby Berenstein, voorzitter van C-47 én vakbondsleider bij de CBvS, zegt aan Starnieuws dat het vertrouwen in kantoor Lutchman en CLAD is opgezegd. De onderzoeken bij de Surinaamse Postspaarbank zijn nog steeds niet rond. Zaken worden opzettelijk vertraagd. Zelfs de procureur-generaal heeft niet genoeg stukken gekregen om het werk af te ronden. "Minister Hoefdraad wil een stroman hebben op de CBvS die hij naar zijn hand kan zetten. Dat heeft hij ook gedaan met de vorige governor Robert van Trikt die sinds 4 februari in verzekering is gesteld," zegt Berenstein. "Als de president kiest voor Lutchman dan komt het vertrouwen echt niet terug. Hoe kan Hoefdraad zoveel macht hebben dat zelfs de president niet kan handelen," vraagt Berenstein zich af. 

De president heeft woensdag een onderhoud gehad met Roemer. De procedure tot zijn benoeming is ingezet, zoals het antecedentenonderzoek. Op aandringen van Hoefdraad heeft Bouterse donderdag een gesprek gehad met Lutchman. Ook Hoefdraad zat bij dit onderhoud aan. Het lag in de bedoeling om Roemer dit weekend al te benoemen. Nu Hoefdraad blijft aandringen op Lutchman, is het niet zeker wat het besluit van de president uiteindelijk zal zijn. 

"Wij erkennen dat het benoemen van een governor uw prerogatief is. Doch achten wij het als onze plicht, banken en het overige bedrijfsleven, gezien de zeer kritieke situatie waarin wij ons momenteel in bevinden mee te denken met u, hetgeen u ons ook gevraagd heeft," stellen de Surinaamse Bankiersvereniging, de VSB en de ASFA in een brief aan de president. Zij hebben Roemer voorgedragen en hij is ook bereid gevonden om de zware taak op zich te nemen. "De heer Roemer geniet het vertrouwen en de volle ondersteuning van ons om als zelfstandige monetaire autoriteit invulling te geven aan een gezond en evenwichtig monetair beleid en wij achten hem goed in staat om constructief zakelijk samen te werken met de regering c.q. de minister van Financiën bij de uitvoering van tezamen met overige partners ontwikkelde  en breed gedragen programma gericht op het oplossen van de fiscale onevenwichtigheden. 

Advertenties