Gajadien:Wordt SRD gedevalueerd?; dekking onder 35%
21 Feb, 00:00
foto


Het dekkingspercentage van de munteenheid is volgens Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) op dit moment onder de 35%. Volgens artikel 19 van de Bankwet moet het percentage meer dan 50% zijn. "Zal het herstel van het dekkingspercentage onder de 35% door devaluatie van de munteenheid plaatsvinden?" wil het Assembleelid weten van president Desi Bouterse. Hij heeft via Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons een brief geschreven aan de president. Gajadien is ook bezorgd over de enorme koersstijging die boven de SRD 10 is voor de US-dollar en het bestaan van verschillende koersen. 

Gajadien zegt aan Starnieuws dat hij gehoopt had dat minister Gillmore Hoefdraad donderdag tekst en uitleg zou geven in De Nationale Assemblee, zoals door de regering beloofd was. Er kan geen enkele andere wet worden besproken vindt de VHP-topper, zolang het meer cruciale vraagstuk rond de Centrale Bank van Suriname (CBvS) niet opgelost wordt. Hij is blij dat de coalitie met hem meegegaan is en de vergadering gisteren heeft afgeblazen. Gajadien merkt op dat de prijzen in de winkels schrikbarend stijgen en de koers is op hol geslagen. 

In zijn brief vraagt Gajadien wat er gebeurd is met naar schatting US$ 200 miljoen van de kasreserve en depositomiddelen van de commerciële banken. Het is nog steeds onduidelijk waaraan en in welke mate deze onttrokken middelen zijn besteed. Gesproken wordt over aflossing van de schulden, koersinterventie(s), importen en andere verplichtingen. Ook is er nog steeds onduidelijkheid en een groot wantrouwen over het beheer van de resterende kasreserve van de commerciële banken, bestaande uit vreemde valuta (50%) en de Surinaamse Dollar (35%). 

"Inmiddels constateren we dat de wisselkoersen voor vreemde valuta’s dagelijks blijven stijgen. Zelfs banken gebruiken verschillende wisselkoersen voor vreemde valuta’s. Eveneens stellen we vast dat de publicatie van cijfers van de CBvS niet tijdig plaatsvindt, zoals verplicht is. De laatste gepubliceerde weekbalans - voor zover correcte weergave - dateert van 31 januari 2020. Hieruit is af te leiden dat het dekkingspercentage van onze munteenheid,  conform artikel 19 van de Bankwet, reeds geruime tijd onder de 50% ligt. Met de indicatoren van het verpanden van onze goudreserve en de verschuivingen in onze internationale monetaire reserve, zal het dekkingspercentage van onze munteenheid onder de 35% komen te liggen," stelt Gajadien. 

De volksvertegenwoordiger wil de juiste informatie over het gebruik van de onttrokken kasreserve. Dit, inclusief de verantwoordelijke opdrachtgevers, waaraan deze allemaal is besteed en de daarbij behorende juiste bedragen. Hij vraagt of er een beschikking is opgemaakt waarin zijn verwerkt de buitengewone omstandigheden om te mogen afwijken van het dekkingspercentage onder de 50% zoals aangegeven in artikel 19 lid 1 van de Bankwet.

Tuesday 04 August
Monday 03 August