BvL én ALS doen mee met protestactie
14 Feb, 15:03
foto
Reshma Mangre, voorzitter van de BvL en ALS. De protestmanifestatie van maandag wordt ondersteund. (Foto: René Gompers)


“De Bvl en de ALS gaan de acties van 17 februari wel ondersteunen,” kondigt vakbondsleider Reshma Mangre aan. Zij is voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS). De scholen, op alle niveaus, gaan om 10 uur de deuren sluiten waarna de leerkrachten naar het Onafhankelijkheidsplein trekken.

Stefano ‘Pakkitow’ Biervliet heeft de samenleving opgeroepen om op 17 februari massaal ‘alles plat te leggen’ en naar het Plein te komen. “We ondersteunen de protestactie van Biervliet,” deelt Mangre op een persconferentie in het BvL-hoofdkwartier mee. “We zijn solidair met de groep ontevreden burgers, met dat deel van het volk dat elke dag gebukt gaat onder de slechte financiële economische situatie van het land. Als leraren voelen we ons geroepen om dit protest te ondersteunen. Wij maken ook deel uit van de samenleving.”

De schandalen bij de Centrale Bank van Suriname, de hoge koersen en hoge prijzen in de winkels, de grote onzekerheid die nu heerst zijn enkel van de redenen om aan de actie mee te doen. “Als leraren maken wij ons druk omdat dit geenszins geen bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van het land,” merkt ze op. “Onze salarissen zijn het zelfde, we voelen het elke dag in onze zak; ons besteedbaar inkomen is afgenomen terwijl elke dag de prijzen in de lucht gaan. Dit is niet acceptabel voor ons.”

Mangre roept alle leerkrachten op om het protest te ondersteunen. Het gaat om de basisscholen, de VOJ, de VOS en IOL. “We gaan massaal ernaar toe om onze stem te laten horen, we zijn kunnen niet aan de kantlijn blijven staan en kijken hoe alles fout gaat in dit land,” geeft Mangre aan. “We zijn tegen het wanbeleid, tegen corruptie. De BvL en ALS zijn ervan overtuigd dat door goed bestuur we een heleboel problemen zullen oplossen.”