Parmessar: Belgische leiding FAI vertrok als dief in de nacht
13 Feb 2020, 12:38
foto
Werknemers van bacovenbedrijf FAI luisteren naar minister Rabin Parmessar. Hij legt de arbeiders uit dat hun salaris gegarandeerd wordt door de regering. (Foto's: LVV)


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is vanmorgen ook naar Nickerie geweest om de 650 werknemers bij het bacovenbedrijf Food and Agricultural (FAI) toe te spreken. De werkers van Jarikaba heeft hij gisteren ook toegesproken, bij de contante uitbetaling van de salarissen van januari. In totaal gaat het bij beide operaties om ongeveer 1300 mensen. 67 personen van Jarikaba zijn niet geweest om hun geld te halen. Parmessar had geen goed woord over voor de Belgische eigenaren (90%) van het bedrijf. "Ze zijn als een dief in de nacht vertrokken en alles in de steek gelaten. Dit zouden ze nooit in België uithalen," stelde de bewindsman. 

De minister voerde aan dat ruim zeventig jaar Suriname actief is in de bacovensector. Er is genoeg kennis om deze sector niet verloren te laten gaan. Er is genoeg afzetmarkt om de bacoven af te zetten. Naast Europa wordt bacoven geëxporteerd naar Trinidad & Tobago. Parmessar deelde mee dat eind van de maand ook gesprekken gevoerd zullen worden met Barbados die ook geïnteresseerd is de bacoven. Hij sprak de werknemers toe in bijzijn van de vakbondsleiders van Jarikaba en Nickerie. Minister Parmessar van LVV spreekt de werknemers in Nickerie toe. 

President Desi Bouterse heeft te kennen gegeven dat de werknemers niet in de steek gelaten zullen worden. Hij heeft besloten dat de werknemers hun salarissen over januari moeten krijgen. De werkers hadden slechts SRD 500 voorschot gekregen. Parmessar legde uit dat Suriname slechts 10% heeft in FAI. De beslissingen worden door België genomen. Nu zal actie worden ondernomen. Nagegaan zal worden wat nodig is om dozen aan te schaffen om de export te verzekeren. Er is ongeveer US$ 50.000 nodig. Dit wordt verder besproken met de president, de vakbonden en de lokale managers. 

Intussen wordt nagegaan met de eigenaren in België hoe verder gegaan wordt met het bedrijf. De opbrengst van de bacoven die verkocht worden vanaf nu zal op een aparte rekening worden gestort. Het bedrijf zal draaiende worden gehouden. De bewindsman zei dat in 2002 het bedrijf gesloten werd, maar dat gaan nu niet gebeuren. "Er is nu een andere regering," benadrukte Parmessar. Hij zal vanmiddag ook in De Nationale Assemblee verslag doen over de acties die ondernomen zijn door de regering. 
Advertenties

Thursday 21 October
Wednesday 20 October
Tuesday 19 October