Bolivia: Acht doden door zware regen en modderstromen
12 Feb, 14:40
foto
Seizoensregens veroorzaken dodelijke overstromingen en grote schade in Noord- en West-Bolivia. (Foto: Reuters)


Burgerbeschermingsautoriteiten in Bolivia hebben dinsdag gemeld dat acht mensen stierven na zware regenval, overstromingen en modderstromen die de delen van het land hebben getroffen. Stortbuien zorgden ervoor dat rivieren overstroomden in de wijken La Paz, Santa Cruz, Potosi, Beni, Cochabamba en Tarija. Volgens berichten zijn ongeveer 250 gezinnen getroffen door de overstromingen.

Lokale media meldden dat modderstromen minstens 50 huizen hebben weggevaagd. In de nasleep zochten wanhopige bewoners in hun verwoeste huizen naar bezittingen. Dit volgt op een nat weekend in Peru, waar het noordelijk en westelijk deel van het land zware regenval kreeg, waardoor rivieren buiten hun traden oevers en snelwegen in veel delen van het land afsneed.

Regen ook trof de noordelijke stad Tumbes, 1.017 kilometer ten noorden van Lima, nabij de grens met Ecuador. Straten stonden onder water, waardoor het verkeer in veel delen werd afgesloten. In Junin, 204 km ten oosten van de hoofdstad Lima, veroorzaakte de regen modderstromen die grote schade aanrichtten. Veel velden stonden onder water en zowel de rivieren Canchamayo als Perene liepen over.

Een inwoner van Junin klaagde dat hulpdiensten niet reageerden op oproepen voor hulp tijdens de ergste stormen die 's nachts plaatsvonden. "Gisteravond vroegen we allemaal om hulp, maar er kwam niemand. We belden de burgerveiligheid; we belden de burgerbescherming - niets, niets. Ze kwamen niet tot de ochtend toen de muur van een buurman viel," zei hij.

Peru bevindt zich midden in het regenseizoen, dat zich meestal tot april uitstrekt. Evenzo loopt het natte seizoen van Bolivia van november tot maart.

Tuesday 07 July
Monday 06 July
Sunday 05 July