Is Suriname echt failliet?
09 Feb 2020, 22:03
foto


Het spook 'corruptie' regeert bij veel instellingen, nu zelfs bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Tegelijkertijd wordt al jaren gevraagd om een Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) zodat bijvoorbeeld journalisten jaarverslagen kunnen opvragen van financiële instellingen omdat deze organen om hun moverende redenen steeds pertinent weigeren om inzage in hun financiële handel en wandel. Dit geldt ook voor de CBvS! Het ontbreken van een WOB stimuleert de corruptie in sterke mate. 

Elke politieke partij wil daarom aan de macht komen of blijven om de status quo voort te zetten. Soms wordt de wetgeving zelfs snel aangepast om bewindspersonen in bescherming te nemen. Dat de procureur-generaal zulks accepteert, weerspiegelt eveneens een zeer zwak vervolgingsbeleid. Wellicht hierom meldde de president recent schertsend in Coronie dat niemand hem kan opsluiten. Er is inderdaad twijfel of hij daadwerkelijk wordt opgepakt en opgesloten. 

De vraag die zich nu in ieder geval opdringt is: “Of Suriname niet alleen in economisch opzicht failliet is maar tevens ethisch. “Wij worden thans voor één na het andere dilemma geplaatst toch weigeren velen - gedreven door veelal onjuiste opvoeding en slechte vaderlandsliefde - de goede keuzes te maken. Die keuze is om zonder veel gedraai: “Onmiddellijk te vertrekken als je bijvoorbeeld liegt, bedriegt of andere strafbare feiten pleegt.” Als moedige personen toch durven kritiek te leveren op functionarissen die slecht presteren als beleidsmakers worden zij 'nobody's' genoemd. Ik vind dat de media dergelijke stukken niet meer moeten publiceren: “Wat denkt men wel van zichzelf?” Wij horen respectvol om te gaan met elkaar. Eveneens onze emoties te beheersen! 

Suriname heeft weinig forensische deskundigen om de uitgebreide corruptie in ons land te kunnen onderzoeken, vermoed ik. Wellicht hierom had de president-commissaris (tezamen met de Raad) bij de CBvS veel strenger moeten toezien op het het reilen en zeilen bij dit orgaan. In zekere zin treft hem ook veel blaam omdat Van Trikt net was aangesteld en goed begeleid moest worden. Wie wil het volgende slachtoffer worden? De naam van de heer Sigmund Proeve is al gevallen. De sterk verouderde Bankwet uit 1956 geeft veel bevoegdheden aan de governor. 

Dit moet snel veranderen! Door patronage is een aanzienlijk deel van de ambtenaren - eveneens bij de CBvS - wegens gewijzigde beleidsinzichten naar huis gestuurd. Uiteraard geldt dit tevens voor het personeel bij de parastatale instellingen. Dit beleid is zeer funest voor ons land omdat integere personen met jarenlange ervaring worden weggehaald uit belangrijke posities. 

Robert van Trikt moet volledige openheid van zaken geven bij de verhoren. Met name de (vice)president alsmede Hoefdraad zouden direct consequenties moeten verbinden aan hun voortdurende onethisch handelen. Wat hebben wij met basisgoederen als de CBvS faalt en of fraudeert? Zorg voor een bloeiende economie dan komen de basisbehoeften vanzelf. Als Ashwin Adhin adequate politieke ervaring had, zou hij recent niet op de basisgoederen gezinspeeld hebben omdat dit niet gepast is. En geen relatie hebben gelegd met de 'kasreserve kwestie' omdat er een afspraak is dat voorlopig niemand hieraan mag komen! Zelfs al beweren sommigen dat de gelden niet verdwenen zijn: “Dit zijn 'broodjeaapverhalen' want dat moest nog onderling met de banken geregeld worden. Soms is het goed gewoon je mond te houden! 

Het leenbeleid van ons land onder het bestuur Gillmore Hoefdraad (eerst president CBvS nu minister van Financiën) heeft ons volledig in de afgrond doen belanden. Daardoor kunnen veroorzaakte leemtes in de financiën niet geruisloos en snel gedicht worden. Hoe gaan de politieke partijen die na de verkiezingen van mei de regering vormen dit probleem oplossen? Toen minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken in Nederland in 2018 Suriname een 'failed state' noemde, kreeg hij veel kritiek. Moeten wij hem nu geen gelijk geven? Het Openbaar Ministerie in Nederland is inzake de inbeslagname van 19,5 miljoen euro in hoger beroep gegaan! De president van Suriname reageerde met: “Ding kan hor a pikin moni disi fu bai sigaret want unu ‘finni oli (Holland mag dat geld houden om sigaretten te kopen want wij hebben olie).” Overigens hoort die olie zoals bekend niet volledig aan Suriname toe. Slechts een klein deel! Dat iemand een dergelijke arrogante uitspraak doet, is onbegrijpelijk. 

Bij dezen vraag ik mij ook af of het nieuws alle delen van de bevolking wel goed bereikt. Een groot gedeelte heeft internet tevens telefoon. Zal het dan komen doordat bepaalde communicatiemiddelen gebrekkig functioneren? Frequent vallen elektriciteit, telefoon en of internet uit! Wellicht spelen gebrekkige financiële middelen idem dito een rol. Anders kan ik het stemgedrag van onze landgenoten beslist niet plaatsen! Surinaamse politici maken overigens gretig gebruik van dit soort 'communicatieleemtes' om leugens en andere 'populistische praatjes' te verkondigen. Dit noemt men kiezersbedrog! 

Vooral de kiezers in het binnenland alsmede in de districten moeten adequaat voorgelicht worden zodat zij de juiste keuzes kunnen maken. Dat hoeft beslist niet te gebeuren door hun zeden en gebruiken na te bootsen voorts hun kledingstukken te dragen. Dit is poppenkast spelen en kan hypocriet overkomen. Vanaf mei 2020 moet er echt verandering komen want de 'schijnrevolutie' vanaf 1980 heeft gewoon gefaald. Door het gevoerde financiële beleid onder Bouterse kan beslist van een faillissement worden gesproken. Dat vinden bijna alle economen door de CCC-status die Suriname nu heeft. Willen bepaalde politici die al hebben samengewerkt met de 'revo-beweging' veelal voor eigen belang desondanks wederom het stokje overnemen? De wispelturigheid tevens onbetrouwbaarheid van deze partijen is men nu goed zat. Ik merk nu in ieder geval dat een groot gedeelte van de bevolking heel teleurgesteld en zeer boos is!

Robby Roeplall                     
Advertenties