Hoefdraad tekent leningsovereenkomsten met IDB; kritiek DA'91
06 Feb 2020, 17:05
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en de IDB-topman Luis Alberto Moreno, hebben twee concessionele leningsovereenkomsten getekend op Barbados. Links directeur Ontwikkelingsfinanciering, Iris Sandel. (Foto's: Financiën)


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft vandaag twee concessionele leningen getekend met de Inter Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) in Barbados. Het gaat om Supporting Foreign Investment for Economic Development in Suriname voor US$ 10 miljoen. Dit wordt uitgevoerd via het ministerie van Financiën in een periode van 5 jaar. De tweede lening gaat over Consolidating a Sustainable Energy Sector voor US$ 30 miljoen. Met de uitvoering is belast Natuurlijke Hulpbronnen en EBS. 

Tijdens de bijeenkomst is ook gesproken over ondersteuning van de IDB van de ontwikkeling van de olie en gas vondsten waarbij vooral  aan werkgelegenheid voor Surinamers aandacht zal worden besteed. De minister had een verzoek gedaan na het bezoeken van een oilrigg om ook Surinamers op te leiden. Er behoren bitter weinig Surinamers tot de work crew en er wordt ook onvoldoende krachten vanuit Suriname geleverd. Deze trainingen zullen personen als bedrijven klaar moeten stomen voor werk in de opkomende industrieën. Samen met de IDB zal ook gekeken worden naar best practices van een Sovereign Wealthfund via een regionaal seminar, zegt de minister. Hij woont in Barbados de IDB IX Annual Consultation of Caribbean Governors bij. De minister merkt op dat deze afspraken sinds vorig jaar gemaakt waren en belangrijk zijn voor Suriname. Hij voert aan dat hij in De Nationale Assemblee duidelijkheid heeft gegeven en morgen is er een persconferentie van de president. "Het tekenen van de overeenkomst kon ik niet uitstellen. Ik ken mijn verantwoordelijkheid en heb uitgebreid informatie gegeven in De Nationale Assemblee," benadrukt de bewindsman. 



Kritiek DA'91
DA'91 levert kritiek op het feit dat minister Hoefdraad uitlandig is, terwijl de samenleving geconfronteerd wordt met de nachtmerrie van een politiek gestuurde beroving van haar valuta. "Dit roept ernstige vragen op. Wanneer ons land in een dusdanige situatie verkeert dat het vertrouwen in onze banken ernstig wankelt, het vertrouwen in de monetaire autoriteiten aan diggelen is geslagen en de minister van Financiën een motie van wantrouwen alleen overleeft vanwege een slaafse coalitie, dan is het onbegrijpelijk dat de minister van Financiën zijn koffer pakt en vertrekt," stelt DA'91. 

"Het nieuws dat de ex-governor van de Centrale Bank, Robert van Trikt, is ingesloten, leidt niet tot euforie bij ons. Het is voor ieder weldenkend mens namelijk helder en klaar dat de ex-governor niet in zijn eentje de meer dan 100 miljoen US dollar heeft doen verdwijnen. Uitspraken van de vicepresident hebben al gauw bevestigd dat dit allemaal onderdeel was van de snode plannen van de regering Bouterse. De twee strafklachten tegen minister Hoefdraad verdienen een grondig onderzoek," vindt DA'91. 

"Het onderzoek dat de regering ons voorspiegelt is van tevoren al niet geloofwaardig en heeft tot doel de ‘big boys’ vrijuit te laten gaan. Hoe onafhankelijk is een onderzoek dat geïnstigeerd en gerapporteerd wordt aan dezelfde minister van Financiën en president die mede verantwoordelijk zijn voor de complete economische neergang van onze samenleving.

Wij eisen een volledig onafhankelijk onderzoek vanuit ons Openbaar Ministerie van de verdwijning van de gelden en bestraffing van alle betrokkenen inclusief de minister van Financiën. Voorts eisen wij dat de gelden per direct teruggestort worden en dat er een volledige publicatie komt van waarvoor en aan wie de gelden besteed zijn.

Wat nu gebeurt, is slechts het optrekken van rookgordijnen, opsluiting van de ex-governor en wie weet morgen, ontslag van de minfin, om nogmaals de aanstuurders van deze roof vrijuit te laten gaan. Surinaams volk let op uw zaak!" stelt de politieke organisatie. 
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March