Inverzekeringstelling Baldewsingh met 30 dagen verlengd
03 Feb 2020, 00:01
foto
Programmamaker Satis Baldewsingh


Programmamaker Satis Baldewsingh is niet op vrije voeten gekomen, zoals zijn advocaten hadden verwacht. Het Openbaar Ministerie heeft zijn aanhouding met 30 dagen verlengd. De radioman is afgelopen week voorgeleid voor de hoofdofficier van justitie. Die achtte zijn aanhouding rechtmatig en verwees hem voor toetsing naar de rechter-commissaris (rc). Magistraat Soebhaas Punwasi heeft na verhoor te kennen gegeven dat  er geen dringende redenen waren om de inverzekeringstelling van Baldewsingh te verlengen. 

Baldewsingh heeft zich op 27 januari aangemeld bij de politie van De Nieuwe Grond toen het duidelijk werd dat er een aanklacht tegen hem ingediend was voor belediging en bedreiging van het staatshoofd. Hij had op zijn Facebookpagina flink uitgehaald naar president Desi Bouterse en zijn gezin in een live video. Het was duidelijk te merken dat hij onder invloed van alcohol was. De rc achtte aanhouding voor bedreiging niet rechtmatig, maar belediging was gegrond. 

Starnieuws verneemt dat zijn advocaten, Chandra Algoe en Benito Pick, vandaag een verzoek zullen indienen tot invrijheidstelling van hun cliënt. Op basis van de constateringen van de rc moest Baldewsingh uiterlijk zondag vrijkomen. Het Openbaar Ministerie heeft echter de aanhouding verlengd met 30 dagen. Hiertegen zal in beroep worden gegaan bij het Hof van Justitie. 

Baldewsingh zit vast op basis van wetsartikelen die het staatshoofd extra bescherming geven, boven een normale burger. Deze 'muilkorf-wetten' dateren sedert de koloniale tijd en zijn bedoeld geweest om de toenmalige Nederlandse koning(in) te beschermen. In Suriname is presidentschap geen ceremoniële functie. Ondanks nationaal en internationaal lobbywerk van de vereniging van journalisten, de Associatie van Caribische Mediawerkers en vooraanstaande journalisten, zijn de artikelen die burgers monddood maken, niet verwijderd. Voor alle 'normale' burgers geldt dat bij belediging en smaad een civiele klacht kan worden ingediend bij de rechter. 
Advertenties