WHO verklaart coronavirus tot noodsituatie
30 Jan 2020, 17:57
foto


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het nieuwe coronavirus uitgeroepen tot een wereldwijde noodsituatie, omdat de uitbraak zich blijft verspreiden buiten China. "De belangrijkste reden voor deze verklaring is niet wat er in China gebeurt, maar wat er in andere landen gebeurt", zegt WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

De zorg is dat het zich zou kunnen verspreiden naar landen met zwakkere gezondheidsstelsels. Het dodental staat nu op 170 mensen in China. De WHO zei dat er in 18 landen buiten het land 98 gevallen waren, maar geen sterfgevallen.

De meeste gevallen komen voor ​​bij mensen die zijn gereisd vanuit de Chinese stad Wuhan, waar de uitbraak begon. Er zijn echter acht gevallen van besmetting van mens op mens geweest - in Duitsland, Japan, Vietnam en de Verenigde Staten.

Tedros, die tijdens de persconferentie in Genève sprak, beschreef het virus als een "ongekende uitbraak" die een "ongekende reactie" heeft gekregen. Hij prees de 'buitengewone maatregelen' die de Chinese autoriteiten hadden genomen om verspreiding te voorkomen. "Laat me duidelijk zijn, deze verklaring is geen stem van geen vertrouwen in China," voegde hij eraan toe.

De WHO verklaart een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationale zorg wanneer er "een buitengewone gebeurtenis is waarvan wordt vastgesteld ... dat deze een risico voor de volksgezondheid vormt voor andere staten door de internationale verspreiding van ziekten".

Het heeft eerder vijf wereldwijde noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid verklaard:
In 2009 voor de Mexicaanse griep; het H1N1-virus verspreidde zich in 2009 over de hele wereld, waarbij meer dan 200.000 mensen om het leven kwamen. Er werd een noodsituatie voor de volksgezondheid opgeroepen om ervoor te zorgen dat de wereld de verspreiding ervan nauwlettend in de gaten hield en kon reageren, ook met vaccins.

In 2014 tegen polio: hoewel het dichter bij uitroeiing in 2012 kwam, steeg het aantal polio - gevallen in 2013. Er werd een noodsituatie uitgeroepen vanwege de vrees dat de wereldwijde strijd tegen de uitroeiing een grote tegenslag zou kunnen krijgen.

In 2016 tegen Zika; de WHO heeft Zika in 2016 uitgeroepen tot een noodsituatie voor de volksgezondheid nadat de ziekte zich snel over Amerika heeft verspreid. Hoewel voor veel Zika - gevallen de symptomen mild zijn, kan het gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen. De noodsituatie werd opgeroepen om urgent onderzoek aan te sporen.

In 2014 en 2019 tegen Ebola; de dodelijke ziekte is twee keer uitgeroepen tot een noodgeval voor de volksgezondheid. De eerste duurde van augustus 2014 tot maart 2016, omdat bijna 30.000 mensen besmet waren en meer dan 11.000 stierven in West-Afrika. De WHO noemde "de virulentie van het virus, de intensieve overdrachtspatronen van de gemeenschap en de gezondheidsinstellingen en de zwakke gezondheidssystemen" in de getroffen landen. Vorig jaar werd een tweede noodsituatie uitgeroepen toen de ziekte zich verspreidde in de Democratische Republiek Congo.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April