China: dodental virus naar 41; Australië meldt eerste 4 gevallen
25 Jan, 14:39
foto


Het dodental van de Chinese uitbraak van het coronavirus is gestegen naar 41 toen het nieuwe maanjaar zaterdag een sombere start kreeg. Hong Kong heeft een virusnoodsituatie uitgeroepen, vieringen schrappen en banden met het vasteland van China beperkt.

De viering van het nieuwe maanjaar voor het Jaar van de Rat, dat zaterdag begon, is in veel Chinese steden geannuleerd. Over het hele vasteland van China worden reizigers hun temperatuur gecontroleerd op tekenen van koorts en treinstations zijn in verschillende steden gesloten.

Australië bevestigde zaterdag zijn eerste vier gevallen, Maleisië bevestigde drie en Frankrijk meldde vrijdag de eerste gevallen in Europa, toen gezondheidsautoriteiten over de hele wereld zich inspanden om een ​​pandemie te voorkomen.

De Verenigde Staten organiseren op zondag een chartervlucht om hun burgers en diplomaten terug te brengen uit Wuhan, de centrale Chinese stad die het epicentrum van de uitbraak is, meldde de Wall Street Journal.

In Hong Kong zei Carrie Lam, met vijf bevestigde gevallen, dat vluchten en hogesnelheidstreinen tussen de stad en Wuhan zullen worden stopgezet. Scholen in Hong Kong die momenteel op nieuwe maanjaarsvakanties zijn, blijven tot 17 februari gesloten en de onderwijsautoriteiten hebben universiteiten gevraagd om verlof voor studenten te verlengen.

De Chinese president Xi Jinping zei dat het land in een ernstige situatie verkeert en hield een vergadering over maatregelen om de uitbraak te bestrijden, meldde de staatstelevisie zaterdag. Het dodental in China is gestegen tot 41, meldden de autoriteiten op zaterdag. Een dag eerder waren dat er nog 26. Bijkans 1400 mensen zijn wereldwijd besmet, de meesten in China, met het virus. De bron van het virus zou een vismarkt in Wuhan zijn die illegaal wilde dieren verkocht.

Hu Yinghai, adjunct-directeur-generaal van de afdeling burgerzaken in de provincie Hubei, waar Wuhan is gevestigd, heeft een beroep gedaan voor maskers en beschermende kleding. "We zetten de ziektebestrijding en -preventie gestaag vooruit ... Maar we worden momenteel geconfronteerd met een extreem ernstige crisis in de volksgezondheid," vertelde hij op een nieuwsbriefing.

Voertuigen met noodvoorraden en medisch personeel voor Wuhan zouden worden vrijgesteld van tolgelden en verkeersprioriteit krijgen, zei het Chinese ministerie van transport zaterdag. Wuhan zei dat het vanaf zondag niet-essentiële voertuigen vanaf de binnenstad zou verbieden, waardoor een stad van 11 miljoen die sinds donderdag virtueel is afgesloten, verder wordt verlamd, waarbij bijna alle vluchten worden geannuleerd en controleposten de hoofdwegen blokkeren om de stad verlaten. Autoriteiten hebben sindsdien transportbeperkingen opgelegd aan bijna de hele provincie Hubei, die 59 miljoen inwoners heeft.

Het nieuw geïdentificeerde coronavirus heeft alarm veroorzaakt omdat er nog steeds veel onbekendheden erom heenzijn, zoals hoe gevaarlijk het is en hoe gemakkelijk het zich tussen mensen verspreidt. Het kan longontsteking veroorzaken, wat in sommige gevallen dodelijk is geweest.


Domper op feesten
De provincie Hubei, waar autoriteiten zich haasten om in zes dagen een ziekenhuis met 1.000 bedden te bouwen om patiënten te behandelen, heeft zaterdag bekendgemaakt dat er 658 patiënten met het virus in behandeling waren, van wie 57 ernstig ziek waren.

De uitbraak van het virus en de pogingen om het te bedwingen, hebben een domper gelegd op wat normaal een feestelijke tijd van het jaar in China is.

Sanya, een populaire vakantiebestemming op het Zuid-Chinese eiland Hainan, kondigde aan dat het alle toeristische locaties zou sluiten, terwijl de hoofdstad van het eiland, Haikou, zei dat bezoekers uit Wuhan onder een 14-daagse quarantaine in een hotel zouden worden geplaatst.

Shanghai Disneyland was vanaf zaterdag gesloten. De Lama-tempel in Beijing, waar mensen traditioneel offers brengen voor het nieuwe jaar, is ook gesloten, net als enkele andere tempels.
Advertenties

Saturday 29 February
Friday 28 February
Thursday 27 February