Venezuela: Veiligheidsdiensten vallen kantoren Guaidó binnen
22 Jan, 16:40
foto
Inlichtingendiensten zijn de kantoren van oppositieleider Juan Guaidó binnengevallen. (Foto: AP)


Venezolaanse agenten van de geheime dienst zijn de kantoren van oppositieleider Juan Guaidó binnengevallen terwijl hij op bezoek is in het Verenigd Koninkrijk. Beelden toonden gewapende officieren van de Sebin-(inlichtingen)dienst met capuchon op  buiten het gebouw in Caracas.

"Laffe dictatuur!" tweette Guaidó, die gesprekken heeft gevoerd met premier Boris Johnson in Londen. Guaidó wordt door meer dan 50 landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, erkend als de legitieme leider van Venezuela. President Nicolás Maduro, die de steun geniet van het Venezolaanse leger, is er echter in geslaagd om aan de macht te blijven.

Kamerleden van de oppositie zeiden dat Sebin-agenten hen hebben belemmerd de kantoren te betreden. Wetgever Angel Torres zei dat de in het zwart geklede officieren het gebouw "abrupt" betraden. Hij zei dat er vrees was dat ze vals bewijs zouden neerleggen tegen Guaidó. De partij van de oppositie, Popular Will, beschuldigde de politie ook van het vasthouden van het lid Ismael Leon op een hoofdweg in Caracas.

"Terwijl we reizen ... ontvoeren ze @leon_ismael en plunderen ze ons kantoor," tweette Guaidó. "De wereld ontvangt en ondersteunt ons! We staan ​​vast, we zullen vrijheid bereiken", voegde hij eraan toe. De regering van Venezuela heeft geen commentaar gegeven op de berichten.

Tijdens zijn reis naar Europa zal Guaidó naar verwachting het World Economic Forum in Davos, Zwitserland bezoeken. Maandag reisde hij naar Colombia om de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, te ontmoeten op de achtergrond van een regionale conferentie. Hij werd met volledige presidentiële eer ontvangen door de Colombiaanse president Iván Duque.

Pompeo riep andere landen op om mee te werken aan de verwijdering van president Maduro. Maduro beschuldigt de VS ervan een staatsgreep te orkestreren om hem af te zetten. De rivaliteit tussen Guaidó en Maduro laaide onlangs op toen Guaidó voor herverkiezing stond als voorzitter van de Nationale Vergadering, de positie waarop zijn aanspraak op de functie van waarnemend president berust.

De Nationale Garde verhinderde hem om het gebouw van de Nationale Vergadering binnen te gaan, waardoor hij de sessie naar een andere locatie moest verplaatsen waar ongeveer 100 wetgevers hem opnieuw verkozen.

Jarenlange onrust heeft Venezuela in de greep van een verlammende economische en politieke crisis gebracht. Volgens de VN hebben 4,8 miljoen Venezolanen sinds 2016 hun land verlaten, van wie 1,6 miljoen in buurland Colombia zitten. De VN schat dat bijna een kwart van de 30 miljoen mensen in Venezuela hulp nodig.
Advertenties

Sunday 16 February
Saturday 15 February
Friday 14 February