Snijders: Regering moet marktconform beleid toelaten bij SMS
16 May 2011, 20:00
foto
Errol Snijders, voorzitter van de Moederbond.


De scheepvaartmaatschappij Suriname (SMS) moet overstappen op een compleet nieuw beleid. Alle diensten waarmee de dienst zich in stand moet houden, dienen in het vervolg marktconform gemanaged worden.

Voorzitter Errol Snijders van de vakorganisatie de Moederbond, wil dit deze week in een onderhoud met de regering op tafel leggen. Bij de SMS hebben de ruim honderd werknemers al langer dan een maand geen salaris ontvangen. Het ziet er naar uit dat er aan het eind van deze maand opnieuw geen geld is.

De Moederbond heeft ingegrepen nadat de werknemers de vorige week het werk hebben neergelegd. SMS-medewerkers waren van plan woensdag over te gaan tot verscherping van hun acties. De dienst zou volledig worden lamgelegd. Snijders, die zich heeft laten informeren over de situatie, zegt dat de Moederbond het contact probeert te leggen met de regeringsautoriteiten. De werknemers is gevraagd nog even geduld te hebben.

Snijders zegt dat het gemakkelijk is om te stellen dat het parastataal bedrijf verlieslatend zou zijn zonder met alternatieven te komen. “Als we de SMS marktconform laten opereren kan het zichzelf bedruipen”, meent de voorman van de vakcentrale. Als voorbeeld noemt hij de veerdienst bij Donderkamp. “De SMS vraagt voor een oversteek met de boot slechts SRD 12,50. Tijdens deze staking zien we dat voor particuliere diensten een tarief van 70 SRD betaald wordt. We hoeven misschien niet meteen zo’n hoog bedrag te betalen, maar het betekent wel dat die 12,50 gewoon te weinig is.”

Volgens Snijders is dit slechts een van de vele voorbeelden die hij kan noemen. “Maar het gaat om beleid dat gemaakt moet worden door de overheid.” Snijders wil in het gesprek met de regering benadrukken dat enkele diensten van de SMS dringend aangepast moeten worden. Dat zijn de diensten die het bedrijf uit de rode cijfers kunnen halen. Naast een marktconforme operatie moet de regering de dienst volgens Snijders in staat stellen zich normaal en maximaal te ontwikkelen. Snijders zegt dat de veerdienst tussen Suriname en Frans Guyana bijvoorbeeld een lucratieve onderneming kan zijn. Dat geldt ook voor het veer tussen Paramaribo en Meerzorg.

“Als er iets gebeurt met de brug over de Surinamerivier hebben we een probleem. De kleine bootjes kunnen geen auto’s overbrengen. Ik begrijp niet dat die dienst helemaal is komen weg te vallen.” Daarnaast zal de SMS volgens de vakbondsman ook een betere job moeten doen met de Canawaima-veerboot op de route van Suriname naar Guyana .

De medewerkers hebben ingestemd met het verzoek van Snijders en wachten de gesprekken af. Er is wel gevraagd aan de vakbondsleider om zo snel mogelijk naar een oplossing te zoeken om de salarissen uitbetaald te krijgen.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May