Lange rij auto's bij Chotelal voor bemachtigen US-dollars
15 Jan, 02:24
foto
Een enorme lange rij auto's overnacht bij de City Cambio (Chotelal) aan de Hendrikstraat. Deze cambio begint vandaag weer met de verkoop van 'goedkope' US-dollars. (Foto: René Gompers)


Een lange rij auto's staat geparkeerd aan de Hendrikstraat bij City Cambio, meer bekend als Chotelal. Het belooft extra druk te worden op de dag in de ochtend. Want dan gaat het wisselkantoor open voor de eerste keer in dit nieuwe jaar. Vóór Chotelal de deuren sloot op 28 december vorig jaar, kon het publiek een US-dollar kopen voor SRD 7,85. De dollarkoers schommelt tussen SRD 8.50 en SRD 8.60. Dollars aanschaffen is heel erg moeilijk. 

Bij sommige wisselkantoren die de valuta nog ten verkoop aanbieden, mag men niet meer dan US$ 20 aanschaffen per keer, per dag. Bij Chotelal werd het enorm druk: daar mocht men US$ 300 per persoon aanschaffen. De wachttijden en rijen auto's werden steeds langer omdat meerdere personen per auto de ‘goedkope’ dollars inkochten. 
In december heeft de cambio nieuwe regels ingevoerd: US$ 300 per persoon, om de twee weken, 2 personen per auto. Dat Chotelal voor veel controverse en discussie zorgt, deert de meeste mensen niet die de valuta (hard) nodig hebben. Voor huishuur, studie, aanschaffen van onderdelen en voor andere zakelijke transacties. Sommigen slaan munt uit de situatie: ze kopen ‘goedkoop’ op en gaan wisselen tegen veel hogere koersen. Er worden zelfs mensen ‘ingehuurd’ om voor derden in te kopen.

Enkele buren hebben voorzorgsmaatregelen getroffen. Ze hebben de bermen voor hun huis gebarricadeerd. Met het slechte weer leed de zanderige berm nog meer onder het gewicht van de auto's die erop staan. De obstakels staan er nog steeds. Het ziet ernaar uit dat het bij dit gedeelte van de Hendrikstraat, het verkeer nog meer gestremd zal zijn. Desondanks komen de auto's parkeren.  Al vóór zes uur ‘s avonds had de eerste klant zich aangemeld. Om 8 uur ‘s avonds was de rij auto's die er gaan overnachten, bijkans een kilometer. 

René Gompers