Aashna Kanhai: Indiase schenking US$ 1 miljoen nog onbenut
15 Jan, 05:53
foto
Groepsfoto van de eerste India-Caricom Summit op 25 september 2019 in New York. (Foto: Twitter/@narendramodi)


Surinames ambassadeur Aashna Kanhai in New Delhi weet niet of ons land al projectenvoorstellen heeft ingediend bij India, die uit de Indiase Grant van US$ 1 miljoen bekostigd kunnen worden. Het Aziatische land bood deze schenking aan op 25 september 2019, tijdens een India – Caricom Summit in New York. “Het kan dat ik mij vergis, ik hoop het, maar ik ben onbekend met projectvoorstellen. Het is mij wel bekend dat de Grant als een paal boven water overeind staat”, zegt Kanhai in gesprek met Starnieuws.

Het bedrag is deel van de grote subsidiepot van US$ 14 miljoen voor gemeenschapsontwikkelingsprojecten (Quick Impact Community projects) in de Caricom-landen. De Indiase premier Narendra Modi bood dit aan tijdens zijn eerste ontmoeting met veertien Caricom-regeringsleiders en/of vertegenwoordigers, in de marge van de 74e Algemene Verenigde Naties (VN) vergadering. Elk van hen maakt aanspraak op US$ 1 miljoen, bevestigt India ambassadeur Mahender Singh Kanyal in Paramaribo. Suriname werd op de summit vertegenwoordigd door vicepresident Ashwin Adhin.

De Grant valt onder het India-VN Ontwikkelings Partnershap Fonds ter versterking van de Zuid-Zuid samenwerking en is een onderdeel van het Indiase buitenlands beleid, legt Kanhai uit. India, een opkomende supermacht, wil de banden met onze regio aanhalen. De Indiase minister Subrahmanyam Jaishankar van Buitenlandse Zaken heeft op verschillende fora aangegeven dat India gaat voor concrete inhoudelijke samenwerking met Latijns-Amerikaanse landen, en de Caricom-lidlanden in het bijzonder, geeft zij aan. India geeft verder bijzondere aandacht aan landen met een Indiase diaspora, “Suriname is hierdoor in een gunstige positie”.

Projecten Surinaams volk
Kanhai ziet graag dat Suriname de schenking benut voor projecten die het Surinaams volk ten goede komen. “Als er ergens een behoefte is, moet je daarin voorzien en efficiënt en voortvarend te werk.” Ze denkt hard op na en noemt als voorbeeld projecten voor ziekenhuizen, jeugd of in de creatieve, kunst & cultuur sector zoals een (volks) auditorium of een gebouw voor de volksmuziekschool.

De Surinaamse diplomaat merkt op dat Grants verstrijken als ze niet binnen een bepaald termijn worden benut. Het ingaan op een Grant geeft een stukje enthousiasme aan in die bilaterale relatie tussen de twee landen. “Het donerend land heeft in zijn eigen buitenlands beleid dan weer een mijlpaal in de relatie met het ontvangende land bereikt. En ik denk dat het wel het bilaterale belang dient om zo snel mogelijk de schenking te benutten.”

Eerdere schenkingsmiddelen
Suriname heeft eerder gebruik gemaakt van Indiase schenkingsmiddelen. India schonk computers aan het Natin en financierde de renovatie van het 's Lands Hospitaal mortuarium. Het Bureau van de First Lady ontving donaties voor de kerstviering met senioren, schooltassenproject, scholenproject Every Student a Computer’ en voor de opzet van de Craft Market ‘Waka Pasi’ in de Palmentuin. “Ik ben blij dat de First Lady haar projecten wel echt oppakt en uitwerkt.”

Al in 2015 heeft India zich al bereid verklaard voor het renovatieproject van het Moeder en Kindcentrum bij ‘s Lands Hospitaal. Dit zou een vervolgproject zijn op dat van het mortuarium. Voor zover bekend, heeft Suriname geen verdere invulling hieraan gegeven.

US$ 150 miljoen kredietlijn
Naast de Grant voor Quick Impact Community projects, bood Modi ook een US$ 150 miljoen kredietlijn aan voor zonne-energie, hernieuwbare energie en klimaatverandering gerelateerde projecten. De leningsoptie staat open voor Caricom-landen die ook zijn aangesloten bij de International Solar Alliance (ISA) voor zonne-energie. “Er is nog geen verdeelsleutel hierover besproken”, zegt Kanhai en voegt eraan toe dat bijvoorbeeld Staatolie voor de waterkrachtcentrale en hernieuwbare energieprojecten uit deze lening kan trekken.

Suriname trad in 2018 toe tot de ISA en kreeg tijdens het staatsbezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind een concessionele lening van US$ 20 miljoen aangeboden voor een zonne-energieproject in het binnenland. Starnieuws verneemt dat Export en Import bank van India eind november 2019, de lening van in totaal US$ 38,8 miljoen - US$ 18,8 extra – heeft goedgekeurd voor de elektrificatie in 50 dorpen in het binnenland. Het wachten is nu op de handtekening van de Surinaamse financiënminister.

India-Caricom summit
De ontmoeting tussen Modi en de Caricom-leiders zou eerder in september worden gehouden tijdens Modi’s bezoek aan de regio. Die was ook voor september gepland. “India heeft toen gebruik gemaakt van een multilateraal forum, de VN-vergadering, om op bilateraal niveau gesprekken met de regio te houden”, legt Kanhai uit. In hedendaagse diplomatie is de efficiëntie vooral gelegen in een correlatie tussen multilaterale fora en bilaterale agenda's van landen en India heeft deze trend volgens haar ook bevestigd door de India-Caricom Summit.

Modi kondigde ook de oprichting aan een ‘Regional Centre for Excellence in Information Technology’ in Guyana en het ‘Regional Vocational Training Centre’ in Belize. Deze centra zijn al door India opgezet en krijgen nu een upgrade. Een ander agendapunt dat ook is besproken is het houden van de 2e Gezamenlijke India – Caricom commissievergadering. De eerste was in 2016 en het vervolg dat afgelopen december zou zijn op ministerieel niveau, staat nu gepland in het eerste kwartaal van 2020.

Vorig jaar april zou de zevende gemengde commissievergadering Paramaribo- New Delhi worden gehouden. Mede vanwege de Indiase verkiezingen ging die niet door en werd die uitgesteld naar eind 2019. Kanhai is niet op hoogte van een nieuwe datum en weet officieel ook niet of president Desi Bouterse al een andere datum heeft gepland voor zijn staatsbezoek aan India. Dit zou vorig jaar zijn, maar werd door Suriname uitgesteld.
Advertenties

Saturday 24 October
Friday 23 October