Wat één oliemaatschappij anders deed…
12 Jan, 10:32
foto


Aandeelhouders zijn voorbereid: de manier waarop oliemaatschappijen nieuwe ontdekkingen aankondigen, staat op het punt te veranderen - maar raak niet in paniek. Je wordt om een ​​reden in het donker gehouden en je zult ze later bedanken. Dat is waar de recente theatrale rond de langverwachte Apache-olievondst in Suriname over ging: een strategische heroverweging.

Apache Oil Corporation is geen ExxonMobil en het is ook geen Tullow Oil. Exxon is een superreus met 15 schitterende ontdekkingen, keer op keer, in de nieuwe offshore-olielocatie ter wereld - Guyana.

Tullow is een middelgroot beursgenoteerde ontdekkingsreiziger met een reeks treffers tot het recentelijk pech kreeg op dezelfde locatie.

Apache is een grootkapitaal Exploratie & Productiebedrijf, en het heeft dingen heel anders moeten doen dan ExxonMobil en Tullow Oil, omdat het probeert het verbluffende succes van Exxon over de zeegrens in Suriname te herhalen.

Veel van de olie die nog op aarde moet worden ontdekt, zal offshore zijn in geologisch uitdagende diepwaterbassins. Als je Exxon bent, kun je het je veroorloven om te boren, boren, boren op razendsnelle snelheid en je ontdekking bewijzen. Je kunt zelfs een veld maanden voor de deadline in productie brengen. Je kunt je ook een misser veroorloven en zo nodig een boorput verlaten.

Als je middelgrote Tullow bent en je vlaggenschipproject in Ghana de slag mist bij de productie, kun je je geen misser veroorloven in Guyana - helemaal niet. Vooral niet nadat je de verwachtingen zo hoog hebt gespannen.

De stilte van de zakelijke Apache eind november kan dan ook alleen worden gezien als een berekend risico, één die vruchten afwerpt. De aandelen van Apache begonnen eind oktober te kelderen en daalden in één dag 5%, toen bleek dat zijn senior vicepresident wereldwijde exploratie, Steve Keenan, ontslag had genomen. Onmiddellijk raakten de aandeelhouders in paniek. Hier is tenslotte Apache (wat geen Exxon is), dat zijn eerste put in blok 58 in Suriname probeert te boren in een zeer lastig nieuwe geologische formatie dat al had geresulteerd in een mislukking voor Kosmos Energy.

Op zulke momenten klinkt het verliezen van een belangrijke onderzoekscommissaris niet geweldig. Erger nog, als het zonder enige verklaring komt…toen kwamen de boorresultaten. De kans lonkt dat er voor de kust van Suriname een ander gigantisch veld in de Exxon-stijl in Guyana zou kunnen worden aangetroffen of het zou een totale flop kunnen zijn.

Voor Apache was de druk enorm vanwege de vertragende productie in het Perm. Maar met Suriname was Apache vanaf het begin extreem gesloten, inclusief informatie over wanneer het gehuurde boorschip gepland was om Blok 58 te bereiken en het begin november zou beginnen met boringen en waar het precies zou gaan boren.

Op vrijdag 29 november 2019 zou Apache zijn aandeelhouders informeren over de boorresultaten. Aandeelhouders, die al op scherp stonden door de ontwikkelingen rondom Keenan, waren teleurgesteld. Uiteindelijk zei het bedrijf alleen dat Apache dieper zou boren en verdere tests zou uitvoeren. Er waren geen aanwijzingen dat het bedrijf olie had gevonden of niet.

Handelaren gingen uit van het slechtste scenario. Immers, als Apache olie had gevonden, waarom zouden ze dat dan niet hebben gezegd? Gevolg: de aandelen kelderden de maandag na de mededeling met 15%.

Twintig dagen later deed Apache een verrassingsaankondiging en onthulde een deal met de Franse oliegigant Total SA om het offshore Suriname-project in een joint venture te ontwikkelen. Dat betekende dat Total SA de financiering zou doen om de exploratie te voltooien. In de deal zou Apache een bonus van US$ 100 miljoen krijgen wanneer de deal werd gesloten en zouden ook de helft van de huidige exploratiekosten worden vergoed. Het zou ook US$ 5 miljard aan contant geld ontvangen voor zijn eerste US$ 7,5 miljard aan evaluatie- en ontwikkelingskapitaal, waarbij Total SA uiteindelijk de exploitant van de putten zou worden.

Aandeelhouders vonden het geweldig. Eindelijk iets dat alle stilte duidelijk maakte. Onmiddellijk na het nieuws stegen de aandelen met 10%. Daardoor bleef het aandeel van Apache nog ongeveer 5% lager dan het jaar ervoor. Slechts twee weken later deed Apache nog een - veel meer verbluffende aankondiging die ervoor zorgde dat zijn aandelen op 7 januari 27% stegen. Apache en Total onthulden een belangrijke olie-ontdekking in Suriname die potentieel een ommekeer is voor het in Houston gevestigde bedrijf. Apache offerde zijn aandelenprijs op de korte termijn op voor een veel grotere winst kort daarna. Het was zeer strategisch.

Navolging Apache strategie?
Misschien had Tullow iets voorzichtiger moeten zijn met zijn ontdekkingen in Guyana. Net zoals Apache onder grote druk staat over Suriname, is Tullow het middelpunt van de belangstelling in Guyana. Met extreem hoge verwachtingen heeft Tullow de helft van zijn waarde verloren en zijn CEO nam begin december ontslag.

De ontdekkingen stonden op een rij, met Tullow dat drie op een rij in een kort tijdsbestek in 2019 aankondigde met grote fanfare. Maar toen viel het nogal abrupt droog, eerst in het Orinduik-blok en daarna in Kanuku-licentie. Op 2 januari kreeg Tullow zijn derde klap in een maand, toen de Carapa-1-put in het Kanuku-blok een kleinere dan verwachte olievondst opleverde.

Voortbouwend op het drama in december van meer teleurstellingen bij de ontdekking en het ontslag van de CEO, ging Tullow's waarnemend hoofd, Dorothy Thompson, zelfs zo ver dat het bedrijf openstond voor overnamebiedingen, meldde de Irish Examiner.

De les die Apache heeft geleerd - of voorafgegaan - was deze: het is tijd om de verwachtingen te verlagen. Apache deed precies dat - met succes. Bij de ontdekkingsaankondiging met Total SA waren aandeelhouders psychologisch voorbereid op teleurstelling. In plaats daarvan kregen ze een belangrijke ontdekking. Dit is waar olie-exploratie een psychologische oorlogsvoerings-element toevoegt.

En Apache is misschien net begonnen met een nieuwe trend voor middelgrote en grote onafhankelijke onderzoekers die ontdekkingsaankondigingen en boorresultaten op een andere manier moeten verwerken of moeten buigen onder de druk van verwachtingen versus te leveren resultaten.

Als we verder gaan in 2020, zien we misschien meer psychologische oorlogsvoering die in plaats van te proberen investeerders te imponeren met onmiddellijk ontdekkingsnieuws, de verwachtingen van tevoren proberen te verlagen, zodat een risicovolle ontdekkingsaankondiging niet alleen indruk maakt - het verbijstert en is duurzaam. (Bron: Oilprice.com)
Advertenties

Monday 25 May
Sunday 24 May
Saturday 23 May