US$ 111 miljoen betaald aan Alcoa; dam in optimale conditie
01 Jan 2020, 13:00
foto
De Afobakadam is sinds 00:00 uur bezit van Staatsolie geworden. Dit blijkt ook uit de kleuren van Staatsolie te Afobaka. (Foto's: René Gompers)


De stroomprijs zal niet omhoog gaan. Energie zal door Staatsolie goedkoper geleverd worden aan de Energie Bedrijven Suriname dan de prijs die aan Suralco/Alcoa werd betaald. De Afobakadam is in optimale conditie overgedragen aan Suriname. Er is US$ 111 miljoen gestort op de rekening van Alcoa voor de openstaande stroomrekening. Suriname heeft geen enkele financiële verplichting meer aan Alcoa. Deze zaken zijn naar voren gekomen op een persconferentie die vandaag is belegd. President Desi Bouterse die deze persconferentie zou leiden, was verhinderd. 

De persconferentie is geleid door vicepresident Ashwin Adhin. Ministers Gillmore Hoefdraad (Financiën), Sergio Akiemboto (Natuurlijke Hulpbronnen), de CEO van Staatsolie, Rudolf Elias en Dilip Sardjoe, voorzitter van de onderhandelingscommissie, hebben vragen beantwoord. De documenten die goedgekeurd zijn door De Nationale Assemblee zijn na verdere aanpassingen ondertekend door minister Akiemboto. Adhin deelde mee dat Bouterse vanaf morgen politieke partijen, het bedrijfsleven, de vakbeweging en andere maatschappelijke groepen zal informeren over het verdere traject rond de dam. Hij benadrukte dat het om een nationale aangelegenheid gaat. 

Hoefdraad deelde mee dat via Oppenheimer de bond is geplaatst, terwijl er nog drie banken interesse hadden. Er is  US$ 125 miljoen geleend. De condities van Oppenheimer waren de beste. Na aftrek van de kosten, zal de rest van het geld naar de overheid gaan. De looptijd van de lening is vier jaar. De regering heeft drie maanden de tijd om te bepalen welk aflossingsmodel zal worden afgesproken. De mogelijkheid is er om de lening eerder af te lossen. De eerste betaling moet in juni 2020 plaatsvinden. Hoefdraad deelde mee dat met de overname van de dam ongeveer US$ 60 miljoen zal worden bespaard. 


Advertenties

Friday 21 June
Thursday 20 June