Kanhai raadt Bouterse af om voor Krijgsraad te verschijnen
30 Dec 2019, 14:09
foto
Dagvaarding die Desi Bouterse heeft ontvangen om te verschijnen voor de Krijgsraad op woensdag 22 januari om 9.00 uur.


Raadsman van Desi Bouterse, Irvin Kanhai, bevestigt dat zijn cliënt is gedagvaard voor woensdag 22 januari in de 8 decemberstrafzaak. Of Bouterse daadwerkelijk zal verschijnen voor de Krijgsraad, zal Kanhai nog met hem bespreken. "Ik zou hem wel afraden om naar de rechtbank te gaan," zegt de raadsman om zijn mening gevraagd aan Starnieuws. 

Als Bouterse niet in persoon komt opdagen, zal het vonnis dat uitgesproken is door de Krijgsraad worden bevestigd. Hiertegen kan er nog hoger beroep worden aangetekend bij het Hof van Justitie, zegt Kanhai. Bouterse heeft verzet aangetekend tegen het verstekvonnis waarin hij veroordeeld is tot 20 jaar gevangenisstraf. Als Bouterse niet persoonlijk aanwezig is, zal er geen inhoudelijke behandeling plaatsvinden. Dan blijft het vonnis dat de Krijgsraad al uitgesproken heeft recht overeind staan. Dat gebeurt gelijk op de zitting van 22 januari. 

Kanhai zegt dat een aantal nabestaanden Bouterse voor de rechter willen zien staan. "Hij zou ook moeten opstaan voor de rechter, terwijl hij president is van Suriname. Ik zou elke president afraden om op te staan voor de rechter," zegt de advocaat. "Mensen willen dat mijn cliënt in de rechtszaal komt, zodat ze hem belachelijk kunnen maken en kunnen uitjouwen".  
Advertenties