Bestuursambtenaren stappen uit FISO
14 Dec, 08:40
foto
Er was duidelijk blijdschap te zien bij de bestuursambtenaren nu zij uit het FISO zijn gestapt. (Foto: Raoul Lith)


De regering heeft goedkeuring gegeven aan de bestuursdienst om uit het Functie Informatie Systeem van de Overheid (FISO) te stappen. Er zal nu worden onderhandeld over de loonreeks vertelt bondsvoorzitter, Glenn Swamipersad van de Algemene Bond Personeel Regionale Ontwikkeling. Er zal worden gesproken over de rangen van de bestuursdienst met de leiding van het Ministerie Regionale Ontwikkeling en die van Binnenlandse Zaken. De leden hebben gevraagd dat dit uiterlijk maart 2020 voltooid is, zegt Swamipersad.

De vakbondsman merkt op dat het goed nieuws was om te vernemen dat de Raad van Ministers  aan het voorstel om uit FISO te stappen heeft goedgekeurd. Het plan is dat er (15) verschillende rangen zullen zijn waaraan de lonen gekoppeld zijn. Gevraagd is dat de districtscommissarissen (dc's) geplaatst worden in de hoogste van de schaal van een directeur. Door het handvest kan een dc niet meer ontkoppeld worden. Als een dc meer verdient, hoort het zo te zijn dat alle ambtenaren worden opgetrokken in hun loon.

Op het terrein van de CLO is er vrijdag een vergadering gehouden met de bestuursambtenaren over een door de leden op 8 augustus ingediende motie, waar onder andere de loonreeks van de bestuursdienst, bevordering van de bestuursdienst en opleiding van IBAS,  als punten naar voren zijn gebracht.

De bondsvoorzitter zegt dat het nodig was om uit FISO te stappen omdat “je anders in een cirkel blijft ronddraaien. De benoemingen, de bevorderingen blijven weg. Daar praat men over diploma bezit en dan is de groei binnen de bestuursdienst niet meer mogelijk binnen FISO.” Hij merkt op dat er verder met de ministeries gesproken moet worden over welke stappen genomen zullen worden.

“We gaan met een goed gevoel naar huis vandaag en wachten de verdere berichten af. We zijn goed gestemd,” zegt een bestuursambtenaar. Ze krijgt bijval van een collega die hoopt dat het niet gaat om een worst die hen wordt voorgehouden in verband met de komende verkiezingen. De bestuursambtenaren verwachten dat hun maandelijkse beloning omhoog gaat, omdat het loon van de dc ook opgetrokken wordt. Ook wordt een uniformiteit van de uniformen van de bestuursdienst verwacht. "Men wil dat iedereen hetzelfde moet aan hebben. Van hoofddeksel tot schoeisel."

Raoul Lith

Thursday 28 May
Wednesday 27 May
Tuesday 26 May