Artiesten ontvangen eerste royalty's van TrackDrip
11 Dec, 09:33
foto
Artiesten zijn blij met de royalty die zij hebben ontvangen van TrackDrip. Zij gaan hun activiteiten opvoeren om meer te kunnen verdienen via het streaming platform. (Foto: Raoul Lith)


Kater Karma, King Koyeba, GTS, The Juniors en Damaru zijn de eerste artiesten die dinsdag hun royalty's hebben ontvangen van TrackDrip. Vijf maanden geleden is Trackdrip gelanceerd als platform om streamingdiensten aan te bieden voor artiesten. Deze artiesten kunnen geld verdienen door het opladen van hun product op het platform en op basis van het aantal keren dat hun muziek of video gestreamd wordt. “Er is nooit een streaming platform geweest in Suriname dat royalty's heeft uitgekeerd,” zegt Giovanni Ravenberg directeur van TrackDrip. 

De TrackDrip directeur zegt dat het portal af is. Dit wil zeggen dat er veel meer transparantie is voor de artiesten. “De artiest kan 's morgens opstaan en in real time zijn data en overzicht zien. Hij kan zien hoeveel geld hij heeft op de app,” zegt Ravenberg. Ook is het volgens hem makkelijk voor artiesten om hun producten op te laden op het platform via een mobiel, tablet of computer. Ravenberg geeft trots aan dat technici de afgelopen maanden hard hebben gewerkt aan het complete geautomatiseerde systeem. Er zijn 280 kunstenaars aangesloten op het platform verdeeld over verschillende categorieën.

Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme zegt heel trots te zijn op TrackDrip gegeven de uitkering van de royalty's aan de artiesten. Hij geeft aan dat de handelingen helemaal passen binnen het beleid van het ministerie. “Het beleid is er op gericht ondernemerschap of creatieve industrieën te ondersteunen, en Surinaamse producten te promoten,” licht de minister toe. Hierbij wordt de nadruk gelegd op het commercialiseren van intellectuele eigendommen met name de muziekrechten.

Ravenberg zegt dat zijn platform rekening heeft gehouden met de eisen om de diensten in de regio en Latijns-Amerika aan te bieden. “We gaan het voor veel artiesten makkelijk maken geld te ontvangen voor hun streams”. Hij doet uit de doeken dat Cuba en Curaçao staan te springen om de launch van TrackDrip. Er is een samenwerking aangegaan met Fuga, de grootste muziekleverancier in de wereld. 

Priscilla Moehamad, commercieel manager, zegt dat in Suriname de TrackDrip app al 100.000 keer is gedownload. Karter Karma heeft momenteel met zijn 80.000 streams de koppositie op het platform. Dat heeft hem US$ 366 opgeleverd voor de afgelopen drie maanden. Moehamad geeft aan dat volgend jaar wanneer TrackDrip gelanceerd wordt in andere landen het kan zijn dat andere artiesten het best gestreamd zullen worden. Ze merkt op dat in januari meer dan 100 albums van Cubanen beschikbaar zullen zijn.

Karter Karma zegt dat hij de uitbetaling niet had verwacht. “In het begin was ik niet zo zeker over het TrackDrip”. Hij roept zijn collega’s op om achter het product te staan. “Ik denk dat het uiteindelijk wat gaat worden, het heeft zich bewezen”. De artiest zegt dat hij gauw exclusief op het platform muziek gaat lanceren. De trackDrip directeur heeft ter nagedachtenis van Jaidew Changoer een waardering gegeven. Changoer heeft 30 jaar lang leiding gegeven aan The Juniors en wist ze in de muziek scene te houden. Muziekminnend Suriname verliest met het heengaan van Onkel Seedo opnieuw een muzikale grootheid. 

Raoul Lith

Monday 10 August
Sunday 09 August