Bouterse geeft DNA lijst ontbrekende wetten om Suriname rechtsstaat te noemen
11 May 2011, 20:00
foto
President Desi Bouterse in De Nationale Assemblee


President Desi Bouterse heeft De Nationale Assemblee een document aangeboden van negentig ontbrekende wetten die volgens de grondwet nodig zijn. Pas als deze wetten er zijn kan de staat Suriname een rechtsstaat genoemd worden. “De regering hecht veel waarde aan de rechtsstaat. Een rechtsstaat is de aanwezigheid van modern en samenhangend stelsel van wetten en daarvan afgeleide regels”, zei Bouterse dinsdag in het parlement.

Het document van de president bevat een lijst van wetten, die ontbreken en wetten die verouderd zijn en aangepast moet worden aan de tijd. “Ik denk dat we erg veel haast moeten maken met deze basiswetten”, zei het staatshoofd.

Ontbrekende lijst
In de lijst van ontbrekende en verouderde wetten zijn opgenomen wetten voor onder andere De Nationale Assemblee, de grondwet, wetten voor de justitie en het Surinaams Business Forum. Opmerkelijk is het aantal belastingwetten dat niet in orde is. Bouterse heeft in het parlement wederom aangegeven dat het complete belastingstelsel zal worden vernieuwd. In de bijlage van het document staat vermeld dat het verkrijgen van informatie moeizaam verloopt. Het zou dus kunnen dat de aan het parlement gepresenteerde lijst onvolledig is. Er wordt speciale aandacht gevraagd voor het aantal internationale verdragen en overeenkomsten zoals de uitvoeringswet van het Internationaal strafhof, aanpassing van het wetboek van strafrecht en strafvordering bij de aanpak van terrorisme en uitvoering van de Organisatie van Amerikaanse Staten en VN-verdragen over corruptie.

De Nieuw Front oppositie is van mening dat Bouterse niet zou moeten stellen dat Suriname geen rechtsstaat is maar alvast respect moet opbrengen voor de bestaande wetten. “Geen enkel land heeft een compleet stelsel van wetten dat nodig is om zich een rechtsstaat te noemen”, vindt NF-fractieleider Radjkoemar Randjietsingh. Bouterse antwoordde hem dat het gaat om wetten die absoluut nodig zijn om rechtsstatelijk te kunnen handelen.

Geen wettelijke basis
De president kreeg bijval van NDP-fractieleider Ricardo Panka. Hij merkte op dat met de ontbrekende wetten de rechtsstaat juist ernstig in gevaar is. DOE-fractieleider Carl Breeveld zegt de zienswijze van de president te waarderen en vindt dat de parlement zich zal moeten inzetten om de tot standkoming van de ontbrekende wetten te realiseren.

Bouterse gaf als voorbeeld dat de vakbeweging een substantieel instrumentarium is binnen het rechtsbestel van Suriname. Echter is er geen wettelijke basis hiervoor. Ook wetten over het functioneren van de assemblee als hoogste college in het land ontbreken er. Ook over de datum van het houden van verkiezingen in Suriname blijkt een regering er toe te dwingen niet rechtsstatelijke en onwettige handelingen te plegen. In het document is onder andere ook opgenomen het ontbreken van wetgeving tegen onrechtmatig bezetten of in gebruik nemen van percelen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May