Elke Surinamer zou van elkaar winnen
11 Dec, 07:36
foto


Als we nu een competitie zouden houden om vast te stellen wie het meest trots is op de recente resultaten van de Surinaamse atleten, dan zou elke individuele Surinamer van elkaar winnen. De recentste overwinning van MMA-vechter Jairzinho Rozenstruik 'Bigi Boy' op Allistair Overeem, heeft dit alleen maar over de rand getild. Ik ben blij met deze trotsheid. Ik ben ook blij met de positieve reacties die ik lees of hoor via Facebook, de media of gewoon over straat. Het is niet zonder meer dat de bedenker van de leuze “Sport verbroedert” hierop is gekomen. Ik merk dat dwars door alle sociaal – maatschappelijke c.q. politieke issues heen mensen elkaar, van welke etnische groep, status, geloofsovertuiging, geslacht, leeftijd, seksuele geaardheid dan ook, de meeste mensen oprecht blij zijn en elkaar oprecht feliciteren met de behaalde sport-resultaten. Dit is het bewijs dat sport kan verbroederen en binden. We beseffen niet wat de kans is die dit ons biedt voor natievorming en realiseren van nationale doelen.


Tegelijkertijd moet ik ook aanhalen dat er minpuntjes zijn. Ik merk dat vaker politieke sympathisanten en soms ook politieke leiders de atleten proberen te claimen. Dan duiken de rassen-elementen daartussen ook op. Soms zijn er hele fights op social media in dit kader. Nou, ik zal altijd hier tegen opkomen. Ik ben moe van alle negativiteit vooral om politieke doeleinden. Alles wordt gepolitiseerd. We vergeten dat de atleten heel hard gewerkt hebben om te bereiken wat ze hebben bereikt. Vaker middels heel zware zelfopofferingen, mensen in hun naaste omgeving, hun trainers, club etc.


Wat is ons aandeel bij deze successen? Vaak weinig tot niks! Er is onvoldoende tot geen investering vanuit de totale samenleving gepleegd om aan sport of talent-ontwikkeling te doen. Niet vanuit de overheid en niet vanuit de rest van de samenleving. We moeten veel meer gaan investeren in onze jongeren en sporters. Laten we gezamenlijk een a-politiek meerjaren sportbeleid uitzetten en uitvoeren door hierin voldoende te investeren. Laat het niet alleen zo zijn dat we springen en schreeuwen van trots en op de eerste rij staan als ze succesvol zijn en Suriname op de kaart zetten. We mogen blij zijn en hen dankbaar zijn dat we uiteindelijk vanwege hun hard werken als totaliteit, als land mogen delen in hun overwinning. Suriname wordt zo POSITIEF, ik herhaal POSITIEF op de wereldkaart gezet. Het kan voordelen hebben voor o.a. professionele sport-ontwikkeling, werkgelegenheid en toerisme – ontwikkeling, als we dit goed aanpakken.


Maar ook kan het ons helpen om die natievorming waar we al decennialang naar hunkeren te realiseren. Maar dan moeten we alles DOEn om te voorkomen of nalaten om deze atleten politiek of etnisch te willen kleuren of te claimen. Bigi Boyof natio is van ons! Niet van 1 politieke partij of politicus! Ook niet alleen van mij! Laat dat duidelijk zijn! Thanks Bigi Boy, thanks Renzo, thanks Letitia, thanks Anthony, thanks natio, thanks Soepe en Miguel, en alle anderen. Thanks voor het verleden, het nu en ook alvast voor de toekomst. Maar ook dank aan hen die hun uiterste best doen om hun bijdrage te leveren aan de teams en atleten hun successen. Thanks ook aan onze Sranansma in diaspora. De autoriteiten mogen voorop lopen om namens ons, zonder partijkleuren, politieke podia en partijvlaggen, maar wel met de Surinaamse vlag, ons dankbaarheid te betonen terwijl wij vlak hier achteraan volgen.


Ik krijg hoop, geloof en zelfvertrouwen als ik naar jullie inzet en prestaties kijk. Jullie zijn als het licht in de sociaal- maatschappelijke duisternis waarin we nu verkeren. Met alle moreel – ethisch en politiek vuil dat dagelijks over de bevolking en vooral de jongeren heenkomt. We gaan samen grote dingen DOEn. Ik ga alvast mijn deel DOEn en blijven jullie je deel DOEn. Suriname wordt ooit beter, dat geloof ik. 


Steven Alfaisi

Voorzitter DOE


Monday 10 August
Sunday 09 August