Vijfde keer 'Verzoeningspad' bewandeld
08 Dec, 00:57
foto
Zaterdag is het 'Verzoeningspad' bewandeld. Deze activiteit is voor de vijfde keer gehouden door het Comité en de Commissie Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld. (Foto's: René Gompers)


“Tamara kranti o skrifi dat weinig sma ben de dya,” merkt Henk Herrenberg op. “Het gaat niet om veel mensen. Belangrijk is dat er mensen zijn die bewust zijn van wat er gebeurt. Zij schrijven geschiedenis.” Een handvol personen heeft zaterdag het 'Verzoeningspad' bewandeld. De loop is bedoeld om slachtoffers en nabestaanden van de Binnenlandse Oorlog en nabestaanden van de 8 decembermoorden in 1982, samen te brengen. De loop, gehouden door het Comité en de Commissie Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld, is voor de vijfde keer gehouden. 

Er zijn eerst kransen gelegd aan de Waterkant bij het monument 'ter nagedachtenis van alle Surinamers die ons zijn ontvallen tijdens het binnenlands conflict 1986-1992'. Na een paar korte toespraken is de groep gelopen naar Fort Zeelandia, waar op 8 december 1982, vijftien mannen zijn gefolterd en vermoord. Daar zijn ook kransen gelegd, op de 2 paar ‘voeten’ bij de ingang. Aan de Waterkant zijn er ook stenen voeten. Ze symboliseren het begin- en eindpunt van het ‘verzoeningspad,’ de route tussen de twee locaties waar de kransen zijn gelegd. 

Herrenberg heeft namens de commissie het woord gevoerd, Eddy Weewee namens comitévoorzitter Humprey Jeroe en kolonel Johnny Antonius namens minister Ronni Benschop van Defensie. De boodschap is hetzelfde: verzoening is een zware opgave maar het is nodig om de gemeenschap te herstellen. De commissie en het comité zijn geen voorstander van straffen voor de daders en veroorzakers van politiek geweld. Zij stellen dat strafprocessen voor nog meer spanningen zorgen, ze willen dialoog en verzoening tussen de daders, slachtoffers en nabestaanden.  

Herrenberg pleit voor een waarheidscommissie. “Het is in de (gewijzigde) Amnestiewet opgenomen, wanneer het er is gaan de groepen met elkaar praten en zal de waarheid naar boven komen,” stelt hij. “Maar we laten dingen liggen in dit land, we handelen niet wanneer er gehandeld moet worden. Die wet is in 2012 gewijzigd, we zijn nu zeven jaren verder. Dat mek’ wan lo bruya e pasa now di ben kan sreeka somen langa.”  Gastheer Edwin Gefferie deelt mee dat de commissie en het comité nog een activiteit hebben gepland. “Wij willen de nabestaanden en slachtoffers een aangename jaarafsluiting bieden. Dat wordt op 16 december in Stibula.” 

René Gompers


Monday 27 January
Sunday 26 January
Saturday 25 January