Vuilverbrandingsoven Brokopondo moet toerisme bevorderen
05 Dec, 11:44
foto
De elfde verbrandingsoven staat te Brownsweg in het district Brokopondo. Deze is woensdag in gebruik genomen.Districtscommissaris (dc) Frederik Finisie heeft bij de opening van de elfde vuilverbrandingsoven te Brownsweg woensdag aangegeven dat deze ertoe moet leiden dat Brokopondo ontdaan wordt van vuil. Brokopondo met tal van vakantieoorden, moet meer toeristen aantrekken. De dc benadrukte dat het belangrijk is om het vuil op de juiste wijze te verbranden, op milieuvriendelijke wijze.  

Finisie wil graag de dorpen weer schoon zien, zoals vroeger het geval was. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid  kreeg ter plekke van de dc overhandigd een enveloppe met vijftien sollicitatiebrieven erin. “We willen graag een afdeling BOG in Brokopondo, minister. We hebben reeds een gebouw geïdentificeerd en deze sollicitanten kunnen opgeleid worden als milieu-opzichters. Ik ben zelf ook milieu-inspecteur geweest. Van deze minister weet ik dat hij zijn belofte altijd nakomt en dat hij de initiatiefnemer is van dit project”, zei Finisie. Het Assembleelid Wendell Asadang (NDP) merkte op dat plastiek niet vergaat en overal rondslingert. Ook zorgen de petflessen voor verstoppingen van afvoerkanalen. Hij noemde deze ontwikkeling positief en is blij dat het vuil op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier verwerkt zal worden. Hij wees de bewoners erop dat ze het vuil op de juiste manier moeten sorteren voor de verwerking. Ook merkte hij op dat er duurzaam omgegaan moet worden met de vuilverbrandingsoven, aangezien deze veel kost. 
 
Elias benadrukte dat regering-Bouterse niet alleen aan de stedelingen denkt, maar ook de binnenlandbewoners in het vizier heeft. “Hierin is deze regering kampioen in. Het milieuplan van president Bouterse wordt in vier fasen uitgevoerd. In deze eerste fase zullen 30 vuilverbrandingsovens in gebruik genomen worden.  Vervolgens zal alles geëvalueerd worden en de tweede fase wordt daarna aangevangen”, deelde Elias mee. Hij meent dat Suriname trots mag zijn op het milieu met zoveel groen. De minister stelde ook voor dat de dc een handje kan helpen om de milieu-opzichters die bij de afdeling BOG in dienst zullen treden, te trainen. Zo kan er nog strakker gewerkt worden om milieuvervuiling tegen te gaan. De bewindsman stelde voor om gezamenlijk het geïdentificeerde gebouw op te knappen om vervolgens het BOG-dependance te openen in Brokopondo. 


Monday 27 January
Sunday 26 January
Saturday 25 January