Column: Politieke Borrelpraat 588
01 Dec, 22:37
foto


“Heren, de kogel is door de kerk: Bouta is tot twintig jaar cel veroordeeld.”
“Breaking news, voornamelijk in het kapitalistische Westen.”
“Voor het eerst is een zittende president voor meervoudige moord veroordeeld.”
“We zijn als apen, we nemen dingen uit het buitenland klakkeloos over, in plaats dat we het instituut van President beschermen, zegt Sann Vander.”
“Valt hij ook onder ‘we’?”
“Je kan zeggen wat je wil, Paars heeft Zanderij paars gekleurd, nog wel te middernacht.”
“Geen kunst; kan ik ook met bussen uit her en der.”
“Bronsplein werd ook dankzij bussen geel gekleurd.”
“Zal ergens ook een groen kleurtje krijgen?”
“Zal jouw Orangemovement Zanderij ook oranje kleuren als Barkha Tjaan bijvoorbeeld met een diasporabuidel met euro’s terugkomt?”
“Zeker, tot Zanderijdorp kleuren we oranje.”
“Maar Mijn Baas zegt dat hij deze zaak volgens de wettelijke regels en mogelijkheden zal spelen.”
“O, bedoelt hij dat met: ‘ik zal binnenkort een gepast antwoord geven?”
“Toch vertrouw ik dat zaakje niet: een vos verliest zijn haren, maar zijn streken niet.”
“Ik was liever die hele vos kwijt geweest, met z’n haren, met z’n streken, met z’n vosjes, met… z’n alles.”
“Maar wattebout Barba-papa, Santa Errewien Kai-hay, die zegt, dat we blij mogen zijn dat hij geen president is; hij zou dan wel weten wat hij tegen dat @#$% stelletje *&%$ gekoloniseerden en %&*$# a-nationalen had gedaan, die zijn cliënt hebben veroordeeld.”
“Zou hij ze midden in de nacht van hun bed lichten, martelen en volgens militair snelrecht executeren?”
“Waarom zet hij zo een grote, agressieve mond op?”
“Volgens mij omdat hij zwaar gefaald heeft om zijn belangrijkste cliënt van veroordeling te vrijwaren. De rechter vond dat dat amnestieding na rijp beraad niet gold, zeker omdat dat tijdens het proces werd goedgekeurd door de meerderheid van de ja-knikkersclub.”
“Nu zal Barbie-pappie moeten zorgen dat het hoger beroep tot in de eeuwigheid zal duren.”
“Vandaar dat Ash-wientje, oftewel ‘hij die denkt pres te worden, mocht pres voortijdig aftreden, zeker zegt: de veroordeling zal nooit rechtskracht krijgen.”
“Geweldig! Hij kan in de toekomst kijken.”
“En de club oude etnische partijen volstaat met: ‘vonnis respecteren, rustig blijven.”
“En wie is dan weer de redder van de orde, die zijn massa zal tegenhouden om los te barsten? Wie? Wie?”
“Papa Zulu Boe-theer-sih, terug met wat cadeautjes uit Tjai-naah via Keni-jaah. Hij zette voet op vaderlandse bodem en betrad de rode loper, ging rechtstreeks naar zijn toegestroomd volk en zei: ‘Rustig, mijn volk, plaats rust! Hier is uw leider. I’m back on track. Recht en waarheid maken vrij. Follow me to Colacreeck. Ze spelen een politiek tiktak-spelletje met mij, zo van: ‘neks no tik, neks no tak.”
“Je bedoelt: ‘neks no teki, neks no taki.”
“Maar jullie kunnen zeggen wat jullie willen: Drie Vrouwen Justitia hebben een historisch vonnis gewezen.”
“Gekoloniseerde geesten, gekoloniseerd door de witte cultuur.”
“Ben jij dan zo geweldig gedekoloniseerd? Betekent dat stoer schelden op kolonisatie, op de witte man, niet dat je effe hard gekoloniseerd bent, alleen door een tegengestelde denktrant? Helpt dat de plundering van dit land te stuiten?”
“Toch vind ik het beste advies om ons zo min als mogelijk te laten opjutten door politieke bonzen van Links en van Rechts, uit binnen- en buitenland, die dit gebeuren mooi willen misbruiken om daar hun eigen politieke munt uit te slaan.”
“Inderdaad! Kijk wat dat gevecht tussen Links en Rechts in verschillende landen brengt: alles behalve vooruitgang. Alleen maar vernieling, doden en gewonden.”
“Maar de USA en de Europese Gemeenschap hebben gelijk gezegd dat het vonnis van de rechter gerespecteerd moet worden!”
“Maar ze dieken. Dat kunnen wij zelf best wel inzien.”
“He Ron, rustig aan; Het zijn bevriende naties.”
“Ja, mooi! Zelfs die ‘Tutte Rutte goeie Grutte’ wist opeens weer waar we lagen.”
“Maar je ziet dat Baas Paars nog steeds breed gedragen wordt. Juist door z’n veroordeling heeft hij de gelederen goed weten te sluiten.”
“Klopt, maar zal dat volgehouden worden tot 25 mei?”
“Al houden we niet allemaal van elkaar, maar we zullen na 44 jaar onafhankelijkheid nou eens eindelijk onze eigen boontjes met elkaar leren doppen.”
“Dat klopt, en niet door maar steeds met elkaar te vechten en achteraf te rouwen bij monumenten voor de gevallenen, maar door met elkaar om de tafel te gaan zitten.”
“Ik ga niet met een veroordeelde aan de politieke tafel zitten.”
“Dan ga je alleen aan die tafel zitten.”
“En jouw etnische leiders hebben dat toentertijd toch ook gedaan middels dat Leonsbergaccoord? Of dat nou zaligmakend is geweest, is een andere zaak, maar er kwam een eind aan een bepaalde periode en een nieuwe fase werd ingeluid.”
“Klopt, dat ben ik met je eens. Net als nu door dat vonnis een nieuwe fase is ingeluid. Wat die fase ons zal brengen, weet alleen Ash-wientje, want die kan in de toekomst kijken, maar het is mogelijk gebleken iemand te veroordelen voor daden tegen de menselijkheid, waar hij zelf over heeft gezegd voor verantwoordelijk te zijn.”
“Inderdaad, die betovering dat die veroordeling niet zou kunnen, is met dit vonnis doorbroken.”
“Net als die keizer die zich had laten oplichten door een kleermaker, om met het ragfijnste zijde een subliem koningsgewaad te maken, waar je doorheen kon kijken; het leek alsof de keizer niets aanhad. Zo paradeerde hij met zijn nieuwe kleren en het samengestroomde volk langs de route, was er diep onder de indruk van. Totdat een meisje, omhooggehouden door haar vader, met haar vinger naar de keizer wees en luidop zei: ‘Maar papa, de keizer heeft geen kleren aan!’ En toen verbrak de betovering, want zelfs de keizer sloeg van schaamte zijn handen om zijn schaamdelen en ging er vol schaamte vandoor.”
“En zijn oplichter-kleermaker zei: ‘Oh keizer, dat gekoloniseerde meisje heeft u belachelijk gemaakt ten overstaan van de wereld.”
"En wat zei de keizer?”
“Die zei: ‘Donder op, jow oplichter! Yu nyam mi moni en luk’a resultaat! Ik luister vanaf nu naar geen van jullie meer, want jullie misbruiken mij allemaal om je voordeel te trekken. Nu ben ík veroordeeld en sta ík in mijn nakie.”
“Komt ervan als de keizer daar in zijn paleis aan de rivier alleen maar luistert naar die slijmballen die hem bewieroken en alleen wachten op de dag om zelf keizer te worden.”
“Konkoni e plei piano…”
“Net als die fyofyo’s van Jopi Popi, afkomstig uit zijn eigen partij, die hem ten val hielpen brengen. Zo gaat dat in de politieke arena.”
“Wijze les: ‘Better listen to your enemy and only trust yourself.’ Een toast op de bezinning.”
“Proost!”

Rappa  

Friday 10 April
Thursday 09 April
Wednesday 08 April