8 decemberstrafproces onder strenge veiligheidsmaatregelen
29 Nov 2019, 00:00
foto
De strafeis van het Openbaar Ministerie.


Onder strenge veiligheid vindt vandaag het 8 decemberstrafproces plaats. Vijf scholen in de omgeving van de Wulfinghstraat zijn uit voorzorgsmaatregelen gesloten. Dit is nooit eerder gebeurd. Vandaag zal de Krijgsraad het onderzoek ter terechtzitting afsluiten in de burger- en de militaire kamer. De eerste zitting in de burgerkamer, waar ex-legerleider Desi Bouterse terechtstaat, vindt om 9.00 uur plaats. De militaire kamer komt om 13.00 uur bijeen. Alle 23 verdachten zijn gedagvaard om zich aan te melden. 

President Desi Bouterse is tijdens het proces nooit voor de rechter verschenen. Hem is verstek verleend. Hij is wel geweest bij de rechter-commissaris tijdens het gerechtelijk vooronderzoek. Tegen Bouterse is door het Openbaar Ministerie 20 jaar celstraf geëist. De president is op dit moment in China voor een officieel staatsbezoek. 

Raadsman Irwin Kanhai, die de meeste verdachten bijstaat, heeft tijdens het proces aangevoerd dat het bewijs ontbreekt. Hij heeft gevraagd dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk wordt verklaard. Hij heeft ook aangegeven dat tegen de Amnestiewet is gehandeld. Alle verdachten hebben tijdens het jarenlange proces aangegeven dat zij de moorden niet hebben gepleegd. Het is nu aan de Krijgsraad om het oordeel te vellen. 

Het gerechtelijk vooronderzoek in deze megazaak is op 1 november 2000, een maand voor de verjaring, begonnen. Op 30 november 2007 begon het strafproces in een speciaal voor deze zaak ingericht kantongerecht. Na diverse onderbrekingen, zal het langlopende proces na twaalf jaar worden afgesloten. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May