Suriname en China gaan strategisch partnerschap aan
28 Nov 2019, 00:02
foto
President Xi Jinping heeft een welkomstceremonie gehouden voor president Desi Bouterse, voorafgaand aan hun bilaterale gesprekken. (Foto: Xinhua)


China begrijpt de zorgen van de Caribische landen over klimaatsverandering, zei de Chinese premier Li Keqiang tijdens zijn ontmoeting met president Desi Bouterse in The Great Hall of the People in Beijing. President Bouterse is voor een staatsbezoek in China. Premier Li zei dat het omgaan met klimaatverandering en het bevorderen van duurzame verbetering van het milieu ook in overeenstemming is met de eigen ontwikkelingsbehoeften van China.

Hij merkte op dat China zijn economie op een redelijk bereik zal houden, terwijl het continue verbeteringen in het milieu bevordert. Door "niet-aflatende" inspanningen wordt van de natie verwacht dat het de emissiedoelstelling van dit jaar zal halen en in staat is om de emissiedoelstelling te halen die is vastgelegd in het 13e Vijfjarenplan, voegde Li eraan toe. Hij stelde ook dat China graag samenwerkt met andere landen bij de volledige uitvoering van de Overeenkomst van Parijs over klimaatverandering.

President Bouterse gaf aan dat Suriname bereid is de samenwerking met China op verschillende gebieden te bevorderen en de communicatie over internationale kwesties zoals klimaatverandering te versterken, om een nieuw tijdperk van bilaterale betrekkingen in te luiden. Suriname en China hebben woensdag besloten hun relatie te intensiveren in een strategisch partnerschap, schrijft persbureau Xinhua.

Bij de gesprekken tussen president Xi Jinping en Bouterse zei de Chinese leider dat Suriname een van de eerste Caribische landen is die diplomatieke relaties is aangegaan met China. De relatie kan worden beschreven als een model van vriendschappelijke relaties en gelijkwaardige behandeling tussen landen van verschillende omvang.

Xi benadrukte dat beide landen steun moeten blijven verlenen aan kwesties waarbij elkaars kernbelangen en grote zorgpunten zijn betrokken. "China stimuleert meer capabele Chinese bedrijven om te investeren in Suriname," zei Xi. Hij merkte op dat Suriname een van de landen is met de grootste overzeese Chinese populatie in de Caribische regio. Hij vindt het daarom noodzakelijk om culturele uitwisselingen te bevorderen, uitwisselingen van personeel te vergemakkelijken en de samenwerking op gebieden zoals onderwijs en wetshandhaving, te versterken. China zal ook een panel van medische deskundigen sturen naar Suriname.

President Bouterse zei dat Suriname klaar staat om met China samen te werken om multilateralisme, internationaal recht en basisnormen van internationale betrekkingen te waarborgen. Bouterse is samen met de ministers van Buitenlandse Zaken, Handel, Industrie en Toerisme, Financiën, Justitie en Politie en Volksgezondheid. Hij blijft tot 30 november in China, waarna hij naar Cuba reist. Met China zijn er inmiddels meer dan tien samenwerkingsovereenkomsten getekend.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May