Biza benadrukt belang controle gegevens kiezerslijst
28 Nov 2019, 08:44
foto
Michael Kromodimedjo, coördinator van de werkgroep Kiezerslijsten. (Foto: Biza/NII)


Michaël Kromodimedjo, coördinator van de verkiezingswerkgroep Kiezerslijsten, roept kiezers nogmaals op om hun persoonsgegevens te controleren in aanloop naar de verkiezingen in mei volgend jaar. Het komt bijvoorbeeld vaker voor dat burgers ingeschreven staan op een adres waar ze niet meer wonen. Dit kan vooral voor de kiezer nadelig worden, benadrukt Kromodimedjo.

Alhoewel de voorlopige ter inzagelegging achter de rug is, kunnen burgers nog altijd hun persoonsgegevens controleren en wel bij de verschillende Bureaus voor Burgerzaken (BvB’s). Door de controle wordt voorkomen dat er hinder optreedt bij de distributie van oproepingskaarten, het stemmen zelf en/of als men zich verkiesbaar wil stellen.

De juiste gegevens in de bevolkingsadministratie zijn belangrijk om diensten af te kunnen nemen van andere ministeries en instanties, alsook voor de beleidsplanningen van de overheid. “De overheid maakt beleid op uit de informatie die wordt verkregen uit de burgerinformatie. Wij kunnen sommige dingen niet doen zonder de hulp van de burgerij”, stelt Kromodimedjo.

Het controleren van persoonsgegevens voor de kiezerslijst gaat niet oneindig door. Nog voordat de kiezerslijsten worden gefinaliseerd, wordt de wettelijke terinzagelegging (TIL) gehouden. Aanvullingen of verbeteringen van persoonsgegevens die worden aangegeven tot de dag waarop de TIL wordt afgesloten, worden op de kiezerslijst doorgevoerd. Alle gegevens die na de dag van de afsluiting worden doorgegeven, worden alleen in de bevolkingsadministratie doorgevoerd, maar komen niet op de kiezerslijst terecht, meldt de voorlichting van Binnenlandse zaken, via het Nationaal Informatie Instituut.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May