Slotsessie: Duurzaamheid van het 'Guiana Schild’  
26 Nov 2019, 17:31
foto


Het IGSR houdt vrijdag de slotsessie van het project Sustainability of the Guiana Shield (Guiana Schild). Het Guiana Schild is een van de rijkste gebieden aan culturele en natuurlijke hulpbronnen in de wereld, dat zich uitstrekt over Suriname, Brazilië, Frans-Guyana, Guyana, Venezuela en Colombia. Dit gebied heeft tegenwoordig naast de enorme mogelijkheden ook grote uitdagingen voor Suriname, zoals het hoofd bieden aan illegale migratiestromen en de voor het milieu rampzalige economische activiteiten. 

De recente onrust in het Lawagebied van Suriname spreekt boekdelen. Hier werd  een groot deel van de Wayana bevolking gedwongen te verhuizen, omdat het woongebied overspoeld wordt met duizenden door de goudkoorts gedreven vreemdelingen. De slotsessie van 29 november is dan ook gericht op de thema’s: Duurzaamheid, cultuur en lokale productie; duurzame productie; biodiversiteit & gezondheid en regionale integratie. Het doel van deze activiteit is de kennisontwikkeling en beleidsacties over het Guiana Schild nationaal en regionaal te bundelen voor een duurzame benutting van de culturele en natuurlijke hulpbronnen van dit gebied. 

De activiteit is in het bijzonder bedoeld om de inzichten van de vijftien door Surinaamse en buitenlandse deskundigen gehouden presentaties te delen met participanten uit diverse maatschappelijke sectoren. De organisatie verwelkomt dan ook een brede vertegenwoordiging van de overheid, het particuliere bedrijfsleven, NGO’s, binnenlandse organisaties en de academische gemeenschap op de slotsessie. 

Aan het eind van de slotsessie zal de organisatie conclusies en beleidsaanbevelingen aannemen om de wetenschappelijke gemeenschap met beleidsmakers te verbinden als het gaat om de duurzaamheid van het Guiana Schild. Dit houdt in het bediscussiëren en aannemen van specifieke conclusies en aanbevelingen:
o over versterking van de bijdrage van de wetenschappelijke gemeenschap bij de beleidsvorming over het duurzaam gebruik van natuurlijke en culturele hulpbronnen;
o voor de Anton de Kom Universiteit van Suriname als academisch kennisinstituut om een grotere bijdrage te leveren aan milieu- en duurzaamheidsuitdagingen voor het Guiana Schildgebied;
o om onderwijs en onderzoek te 'stroomlijnen' in beleidsvorming en -uitvoering. 

Verder zullen er werkafspraken worden geformuleerd met het doel partnerschappen te versterken of aan te gaan. Ten slotte zullen de deelnemers en presentatoren cross-cutting aspecten (internationale normen en/of gedragscodes, goed bestuur en Inheemse volkeren en stammen) meenemen in de afrondende conclusies en aanbevelingen. De resultaten van Duurzaamheid van het 'Guiana Schild’ zullen in de vorm van beleidsacties worden aangeboden aan de particuliere en overheidssectoren, en aan de universiteit.

Geïnteresseerden kunnen deze activiteit op 29 november om 9.00 uur bijwonen in het gebouw van de Institute of Graduate Studies and Research, en voor deelname registreren bij het secretariaat via 490900 of igsr@uvs.edu.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May