NDP: Collectieve ijver belangrijke voorwaarde nationale ontwikkeling
25 Nov 2019, 02:47
foto


Op 25 november 1975 heeft Suriname zijn onafhankelijkheid verkregen. Vandaag, 44 jaar later, geven we invulling aan een eigen pad van ontwikkeling. Srefidensi is een belangrijke dag om stil te staan bij het pad dat we als natie tot op dit moment hebben afgelegd. Maar ook om te bezinnen over onze eigen bijdrage aan het verder ontwikkelen van het land in de toekomst.

We vieren vandaag Suriname! Hoewel we soms in de waan van de dag verzinken, is het belangrijk vast te houden dat Suriname veel kinderen heeft voorgebracht die positieve resultaten hebben geboekt. Zij hebben de Surinaamse vlag door inspanningen en offers in waardigheid laten wapperen, zowel binnen als buiten Suriname. Denk aan de vele sportprestaties, onze uitvinders, onze vele vrijwilligers en sociaal-voelenden, maar ook onze leiders en bestuurders die op diverse podia hulde in ontvangst hebben mogen nemen.

De NDP is gestaafd op het geloof in eigen kunnen. De NDP staat voor het zelfstandig kunnen functioneren en produceren. De NDP gelooft dat meedoen, meedenken en meebeslissen een belangrijke voorwaarde is voor een ware democratische beleving. De NDP begrijpt dat onafhankelijkheid betekent dat we soeverein zijn, maar ingebed blijven in een bredere wereld waar we de redelijke vrijheid hebben om nu onze eigen afhankelijkheden te kiezen. 

En die keuzes zijn legio. Recent hebben we na zware inspanningen eindelijk bewerkstelligd dat we per 31 december 2019 de beschikking hebben over onze energieproductie, die onze ontwikkeling verder zal poweren. Na 44 jaar onafhankelijkheid heeft Suriname belangrijke keuzes waarvoor zij staat. Hoe gaan we ready zijn voor de impacts van climate change die Suriname ook zullen raken? Hoe draagt onze bevolkingsplanning bij aan een gebalanceerde economie? Hoe doorbreken we op hoger tempo de mono-afhankelijkheid van de mijnbouwsector, zeker wanneer we olie vinden? Hoe bouwen we voort op de connectiviteit die gerealiseerd is door de enorme investeringen in wegen, bruggen en ICT?
44 jaar in een mensenleven markeert een zeker niveau van volwassenheid waarbij met vallen en opstaan de “trials” van het leven het hoofd wordt geboden. Voor Suriname is het niet anders. De NDP erkent de imperfecties en uitdagingen waar wij als natie voor staan. 

De NDP gelooft echter ook dat elke Surinamer de mogelijkheid heeft om een steentje bij te dragen aan het Suriname van morgen om de collectieve ambities en aspiraties van ons volk waar te kunnen maken. Immers wat Suriname zal zijn is afhankelijk van de mate waarin Suriname’s kinderen en kindskinderen hebben gedurfd om barrières te doorbreken.
Met niet aflatende ijver pleegt de NDP als grootste (regerings-)partij inspanningen voor de verdere verheffing en uitbouw van deze natie. Fundamenteel daarbij is de keuze om iedereen mee te nemen. 

Men zegt als collectief ben je zo sterk als je zwakste schakel. Wij geloven dan ook dat in het proces van ontwikkeling niemand achter gelaten mag worden. Wij geloven daarom niet, zoals anderen dat beogen, dat het stimuleren van alleen de sterkste jongens in de klas onze natie duurzaam zal ontwikkelen. Volledig op eigen kracht, neokolonialisme bestrijdend en met daadkracht wordt nationale ontwikkeling bevorderd, ook bij delen van het volk die voor en na de onafhankelijkheid nooit betrokken zijn geweest in het ontwikkelingsproces van het land. Hoewel we in de stad de directe impacts niet altijd beseffen, is er in de afgelopen negen jaar een enorme vooruitgang geboekt voor hen die niet eerder mee konden doen in ons ontwikkelproces. Basisvoorzieningen als water, elektra, infrastructuur, connectiviteit, huisvesting en de mogelijkheid tot het verdienen van een inkomen zijn gerealiseerd voor onze broeders en zusters. Het is dit ontwikkelingsgericht denken dat de basis nu reeds heeft gelegd voor de komende decennia van ontwikkeling. 

De partij bevestigt vandaag wederom haar commitment om zich samen met alle Surinamers, waar ook gevestigd in dit land en daarbuiten, blijvend in te zetten om dit land op waardige wijze te blijven ontwikkelen. Immers collectieve ijver is een belangrijke voorwaarde voor nationale ontwikkeling.

“Werkend houden w’in gedachten, 
Recht en waarheid maken vrij, 
Al wat goed is te betrachten, 
Dat geeft ons land waardij”
Wan Switi Srefidensi!
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May