Iwan Krolis: Politieke opgave in afgelopen 44 jaar niet veranderd
23 Nov 2019, 22:22
foto


De taak van de politieke partijen in Suriname is in principe vanaf de dag van onze onafhankelijkheid tot op heden niet veranderd. Het gaat om een algehele transformatie van de Surinaamse samenleving in al haar structuren en interne en externe relaties. De politieke partijen die uit de koloniale tijd stammen kunnen juist om die reden deze taak niet begrijpen, laat staan vervullen. Dit stelde Iwan Krolis, ex-voorzitter van de PALU, die vrijdagavond te gast was tijdens het wekelijkse Politiek-café Middenweg in het PALU-centrum. En de nieuwe partijen die je nu ook weer ziet ontstaan, die richten zich teveel op slechts enkele aspecten van de totale opgave, zoals het uitbannen van corruptie en het maken van regels en wetten.

Dat zijn op zich belangrijke zaken en die moeten zeker ook gebeuren, merkte Krolis op. Maar de focus moet zijn op het volledig herinrichten van die koloniale samenleving die we hebben overgenomen. Hij besprak de onafhankelijkheid zoals die toen werd ervaren door de progressieven van die dagen en wierp een blik vooruit.

Suriname is volgens Krolis ruim 400 jaar geleden gesticht om winsten te produceren voor de eigenaren die duizenden kilometers ver verwijderd in hun eigen land woonden. Daarvoor hebben ze mensen van over de hele wereld gehaald om in Suriname voor hun te werken. Ze hebben wetten en regels gemaakt om te zorgen dat de winsten gegarandeerd waren en om de kolonie onder controle te kunnen houden. Die wetten en regels bepaalden ook hoe de verschillende groepen onderling met elkaar moesten omgaan. De toenmalige eigenaren van Suriname zijn betrekkingen aangegaan met andere landen die hun doelen verder konden verstevigen. En zo zijn er nog veel meer dingen gedaan om hun belangen te beschermen. Dat is het land dat wij in 1975 uiteindelijk hebben overgenomen.

Wij hebben als Surinamers die hier wonen en die ons lot aan dit land hebben verbonden een heel andere positie ten opzichte van het land, ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de rest van de wereld. Wij zijn een volk dat op deze plek van de wereld welvaart en welzijn wil beleven. Daarom zijn wij verplicht om al die regels en dergelijke die we hebben overgenomen en al die interne en externe relaties, om die opnieuw te bekijken en zodanig te veranderen dat ze ons gaan helpen bij ONS streven. Dat is wat we bedoelen het ‘volledig herinrichten van de samenleving’.  En dan wordt ook duidelijk dat enkel het bestrijden van corruptie of het maken van rechtsregels niet voldoende is, al zijn dit op zich wel heel belangrijke onderdelen.

Volgens Krolis zijn wel degelijk enkele zaken ten goede veranderd. Denk bijvoorbeeld aan het Algemeen Kiesrecht dat al in de koloniale tijd niet meer tegen te houden was of de opheffing van de handelingsonbekwaamheid van de vrouw in 1981. Maar het is vanzelfsprekend dat wanneer politieke leiders zich niet bewust zijn van de totale opgave waar ze voor staan, dat ze die ook niet kunnen oppakken. Vandaar dat er nog maar nauwelijks wat is gedaan aan de totale herinrichten van onze samenleving. Daarop hamert de PALU al vanaf haar oprichting, twee jaar na de onafhankelijkheid. Dat blijft ook nu de voornaamste opgave van de Surinaamse politiek. We zullen als kiezer daarom vanaf nu partijen en leiders naar voren moeten schuiven die berekend zijn op deze taak. We moeten bereid zijn om in alle oprechtheid samen om de tafel te gaan, om gezamenlijk vast te stellen wat voor toekomst wij samen willen bouwen, de PALU-ex-voorzitter.

Krolis werd op het podium geïnterviewd door de coördinator van het vrijdagse Politiek-café Middenweg, Imran Taus. Het gesprek met Krolis stond in het teken van de 44e verjaardag van onze onafhankelijkheid. Volgens Imran Taus moet dit Politiek-café een vast agendapunt worden voor jongeren, om ze meer te betrekken bij allerlei maatschappelijke vraagstukken, zoals politiek, milieu en onderwijs.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May