Suriname en Barbados concretiseren samenwerking
20 Nov, 00:50
foto
President Desi Bouterse en de Barbadiaanse premier Mia Mottley tijdens een persconferentie dinsdag. Mottley heeft haar driedaagse werkbezoek aan Suriname afgesloten. (Foto: Raoul Lith)


“We zijn er vandaag om ervoor te zorgen dat we leven geven aan de samenwerkingsovereenkomst welke een jaar geleden tussen Suriname en Barbados ondertekend is.” Mia Mottley, premier van Barbados, zegt dat hiermee bewezen wordt dat de ondertekening niet slechts als statistische gelegenheid bedoeld was. De mensen uit beiden landen kunnen hun voordeel halen uit een diepere functionele samenwerking. Er zal gestart worden met landbouw. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheden op het gebied van constructiemateriaal, zon-water verwarming en het importeren van groenten en fruit. 

De Caribische regio importeert volgens Mottley op jaarbasis US$ 5 biljoen aan fruit, groenten en vlees. Zij zegt dat deze import door gezamenlijke planning en actie significant kan worden verminderd. Suriname heeft volgens Mottley ook een interessante geologische ligging. “In vergelijking met de rest van de regio liggen jullie buiten het orkaangebied,” constateert ze. Verder heeft het land ook het voordeel van de grootte. Suriname beschikt ook over één van de grootste schatten op aarde op dit moment en dat is de toegang tot grote hoeveelheden zoet water, benadrukt Mottley. Barbados heeft het voordeel dat het de derde hoogste dichtheid van gebruik van waterverwarming op zonne-energie per 1000 inwoners heeft. "Dit is iets dat we al tientallen jaren doen, veel jongeren weten zelfs niet dat water door elektriciteit warm kan worden gemaakt. Dit zijn belangrijke dingen voor ons". In Barbados zal geïdentificeerd worden wie in Suriname aan landbouw willen doen. In eerste instantie wordt er gekeken naar 25 traditionele landbouwers en 15 die in de agricultuur zitten. Er is ook afgesproken om 'black belly schapen' uit Barbados te exporteren naar Suriname om zo hun aantal te vermeerderen.

President Desi Bouterse zegt dat vanaf de eerste ontmoeting met de premier van Barbados in juni 2018 gekeken is op welke wijze inhoud gegeven kan worden aan de broodnodige integratie. Er is een pad uitgezet en in augustus 2018 kwam een delegatie op bezoek om de zaken nader te bekijken, waarna het eerste bezoek van Mottley volgde en het Brokopondo samenwerkingsprogramma getekend werd. Het Viskeuringsinstituut is een van de zaken die Suriname en Barbados samen zullen uitvoeren. 

Ook zal er ongeveer 30 hectare land in gebruik gegeven worden aan Barbados voor het uitoefenen van landbouw. De gewassen die verbouwd zullen worden, zijn op basis van de behoefte en deskundigheid. Het gaat om meerjaren gewassen, maar ook die op korte termijn geoogst kunnen worden. De voedselveiligheid is hierbij een belangrijk punt, meent president Bouterse. Ook op het gebied van mijnbouw zal worden samengewerkt met Barbados, laat Bouterse optekenen. De deskundigen werken momenteel nog de kostencalculatie uit, waarna overgegaan kan worden tot het doen van zaken. De president is blij dat het bedrijfsleven van beide landen is ingesprongen.
 
Bouterse bedankt Barbados voor het overnemen het voorzitterschap van de Caricom in 2020. Door het verkiezingsjaar aangezien zou de aandacht voor de Caricom eronder lijden. Mottley merkte op dat hoewel Barbados de stoel zal innemen, dit gedaan worden in naam van Suriname en er dus gewerkt zal worden aan zaken die beide landen regarderen.

Raoul Lith