In Suriname miljardenindustrie moslimmode in opkomst 
20 Nov, 06:39
foto
Een moslim verkoopster regelt kleding stukken in een zak. Moslims gaven US$ 270 miljard aan moslimkleding in 2017 en de verwachting voor 2023 is USD 361 miljard. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


‘Modest fashion’ oftewel moslimmode is wereldwijd een van de snelst groeiende trending en miljardenindustrie. Moslims kiezen steeds vaker voor trendy en stijlvolle kleren. Ook in Suriname is moslimmode in opmars, bevestigt Wahida Bholai-Ghafoer van Ieshna’s Fashion in gesprek met Starnieuws. Haar zaak is gespecialiseerd in Islamitische kleding en rond de feestdagen lopen klanten de winkel plat. “Ze zoeken naar iets aparts, ze willen moderne, opvallende, sjieke of soms geborduurde kleding.”

Om aan de speciale vraag van haar klanten te voldoen, reist Bholai vaker naar Indonesië, het land met de grootste moslim bevolking. Afgelopen maand was ze voor de elfde keer in de Indonesische hoofdstad Jakarta om islamitische kleding in te kopen. “De keus is hier ruimer, de kwaliteit is beter en de prijs is goed.” Moslima’s willen nu meer dan voorheen modieus gekleed gegaan, “ze willen exclusief zijn”. Samen met haar echtgenoot Oesman, behoorde Bholai tot de groep van twaalf Surinaamse ondernemers die in oktober de ‘34e Trade Expo Indonesia (TEI) 2019’ te Jakarta bezocht. 

“Bloemen hebben ons naar Indonesië gebracht”, lacht Oesman, zelf eigenaar van Soefie’s Flowers. Het koppel staat elk jaar met hun bloemenstand op de Indofair in Paramaribo. De Indonesische ambassade nodigde hen uit om de TEI te bezoeken. Oesman: “Wij gingen erna toe, zagen de diversiteit aan bloemen, maar ja de verse bloemen zouden de meerdaagse terugreis naar Paramaribo niet overleven.” Zo ontstond het idee om de koffer maar met kleren te vullen. De kledingverkoop werd een hit en hun succesverhaal biedt hun nu al jaren een inkomen.

Sexy slim fit vs. los vallende kleding
De vraag naar moslimkleding is stijgende, ook in de sportwereld. In 2018 lanceerde Nike de pro hijab, een sporthoofddoek voor vrouwelijke moslimsporters. Volgens Retail data-analyse bureau Edited ïnterpreteren consumenten ‘modest fashion’ verschillend. Constant aantrekkelijk, slim fit en sexy gekleed gaan, werkt soms averechts en consumenten geven nu voorkeur aan comfort. Los vallende, meer verhullende en bescheiden kleding, zoals lange truien en bloezen, vesten, los zittende jurken of een broekrok.

Indonesië #2 beste in moslimmode
In het Thomson Reuters/DinarStandard rapport ‘State of the Global Islamic Economy 2018/19’, blijkt dat moslims US$ 270 miljard uitgaven aan moslimkleding in 2017. De verwachting is dat de mode consumptie stijgt naar US$ 361 miljard in 2023. En als het gaat om de productie van de beste moslimmode in de wereld, neemt Indonesië de tweede plek in op de lijst van top tien landen, na de Verenigde Arabische Emiraten. De verkoopcijfers in Indonesië zelf, liggen rond de USD 20 miljard met een jaarlijks groeipercentage van 18,2 procent. 

Eerder in het jaar verkondigde de voormalig Indonesische Industrie minister Airlangga Hartarto – nu minister van Economische Coördinatie, dat Indonesië klaar staat om in 2020 het moslimmodecentrum van de wereld te worden. De mode-industrie draagt nationaal met 18 procent bij tot de staatsinkomsten van Indonesië.

US$ 61 miljard halal cosmeticaproducten
Moslimmode gaat vaker hand in hand met het gebruik van cosmeticaproducten die halal geproduceerd zijn en/of ingrediënten bevatten die halal gecertificeerd zijn. De halal cosmeticamarkt bracht volgens het Thomson Reuters-rapport rond de US$ 61 miljard op in 2017 en de schatting voor 2023 is US$ 90 miljard. 

Op de schappen van Intermed NV liggen enkele van deze halalproducten. Ondernemer Jim Rasam, importeert ze al enige tijd uit Indonesië. Op de handelsbeurs TEI loopt hij samen met zijn echtgenote de verschillende farmaceutische stands af en bekijkt de nieuwste halalproducten. Het aanbod is zeer divers en uiteenlopend: parfum, deodorant, lipstick, nagellakremover, douchegel, wasmiddel, drugstesters tot aan gebruiksmiddelen in de thuiszorgsector. 
De halalcertificering met een halalstempeltje op het product weergegeven, is een pluspunt in de marketing, laat Rasam de nieuwe marktspelers weten. Maar voor zijn importhandel naar Suriname die via Europa loopt, moeten de producten nog de strenge EU-certificering hebben, legt hij hen uit. 

Moslim, vegetariër, holistische levensstijl
Moslimuitgaven aan halalgeneesmiddelen bedroegen US$ 87 miljard in 2017 en zal tegen 2023 oplopen naar US$ 131 miljard. De halal cosmetica en geneesmiddelen zijn niet alleen gewild onder moslims maar ook door vegetariërs, personen met een holistische levensstijl of zij die om andere redenen bewust kiezen voor neutrale producten. De cosmetica en verzorgingsproducten bevatten geen dierlijke of alcoholische ingrediënten en zijn niet getest op dieren! 

Zakendoen en wandelen
Voor Rasam alsook de Bholai’s is de TEI een niet meer weg te denken doing business evenement. Ze doen nu elk jaar mee aan de georganiseerde handelsdelegatiereis vanuit de Indonesische ambassade. Het is zakendoen en tegelijk een gezellig groepsuitje, geeft onderneemster Bholai aan. Ze is elke keer nieuwsgierig naar de modetrends voor het nieuwe jaar en bijouterieën. 

“Op de TEI staan de grote boys, maar wij kunnen vanwege de kleine markt in Suriname, geen hele container aan producten bij hen afnemen. We nemen hun visitekaartjes, whatsappen hen en kopen bij hun tussenhandelaren dan kleinere partijen in”, legt zij uit. “Na alle business, wandelen en genieten wij van Indonesië. Het land is mooi en het eten is lekker.” Op de komende KKF-jaarbeurs kan het publiek enkele van hun nieuwe Indonesische goederen kopen.

Tuesday 14 July
Monday 13 July
Sunday 12 July