VHP: 'Bridge-loan' is een woekerlening; wegdragen inkomsten
17 Nov, 16:53
foto


De 'bridge-loan' voor US$ 150 miljoen die de regering wil afsluiten, bestempelt de VHP als een 'onverantwoorde lening'. De leningsvoorwaarden zijn onverantwoord en betekenen dat inkomsten van onze belangrijkste inkomsten uit natuurlijke hulpbronnen worden weggedragen naar het buitenland. Dit ten koste van het volk van Suriname, stelt de VHP in een verklaring. Er bestaan andere veel goedkopere financieringsopties, zegt de oranje partij. Echter, alleen een toekomstige betrouwbare regering zou deze kunnen aanspreken. De VHP doet daarom een beroep op deze regering om onze bevolking zo vlak voor de verkiezingen niet op te zadelen met een woekerlening. 

Met de recente wijzigen van de Wet op de Staatsschuld heeft de regering volgens de VHP de weg vrijgemaakt voor het aangaan van o.a. deze woekerlening. 
1. De regering geeft als onderpand voor de lening (1) alle dividenden van Staatsolie en (2) alle royalty's van Iamgold. Dit houdt dus ook in (3) de via Staatsolie ontvangen inkomsten van Newmont. De drie belangrijkste inkomensbronnen voor Suriname dreigen nu volledig worden aangewend voor leningen.
2. Van de US$150 miljoen wordt 120 miljoen direct uitbetaald aan Alcoa. Zie hier het resultaat van doordrukken van deal met Suralco/Alcoa, door de coalitie. Suriname wordt nu opgescheept met een torenhoge schuld doordat deze regering niet weet te onderhandelen met een multinational.
3. De resterende 30 miljoen is bedoeld voor 'andere uitgaven'. Deze zullen in lijn met het beleid van deze regering worden gebruikt voor populistische en verkwistende doeleinden alsmede het vullen van de zakken van bepaalde individuen. 
4. De rente op de lening is 10% met de mogelijkheid dat deze wordt verhoogd naar 13%. Dergelijke rentes zijn woekerrentes en leggen een enorme financiële druk op de (toekomstige) regering en daarmee op het volk van Suriname. 

De VHP heeft de internationale financiële instituten belast met het arrangeren van deze 'bridge-loan' reeds verwittigd van haar bezorgdheid.