Bolivia: Rivaliserende facties streven naar dialoog
15 Nov, 19:38
foto
Aanhangers van de verdreven Boliviaanse president Evo Morales dragen een banner terwijl ze lopen in de geblokkeerde straten van El Alto, in de buitenwijken van La Paz, Bolivia. (Foto's: Reuters)


De rivaliserende politieke facties van Bolivia zijn vandaag, vrijdag, in dialoog om een ​​democratische crisis op te lossen. Het is een poging om de woede te kalmeren in de straten van de hooglandstad La Paz. De scholen zijn gesloten en de brandstofleveringen zijn verstoord door wegversperringen.

De interim-regering van Bolivia en de wetgevers van de partij van de afgetreden linkse leider Evo Morales leken donderdag een akkoord te hebben bereikt om te werken aan nieuwe presidentsverkiezingen, die mogelijk kunnen helpen de politieke crisis van het land op te lossen.

Morales, die sinds 2006 Bolivia leidde, nam zondag onder druk ontslag na weken van protesten en geweld na een verkiezing van 20 oktober. Bij de verkiezingen won hij in eerste ronde, maar de stembusgang werd aangetast door wijdverspreide beschuldigingen van fraude.

Tussentijdse president Jeanine Anez, die zich ertoe heeft verbonden snelle verkiezingen te houden maar geen datum heeft gegeven, vertelde verslaggevers vrijdag dat het land zich in een 'overgangsfase' bevond. "We zullen de grootste inspanningen leveren om het land weer normaal te maken," zei ze.

Morales, een charismatische linkse en de eerste inheemse president van het Zuid-Amerikaanse land, vloog eerder deze week met zijn vicepresident Alvaro Garcia naar Mexico, waar ze asiel kregen. Anez heeft gezegd dat Morales niet welkom zou zijn bij nieuwe verkiezingen, nadat zijn regelrechte overwinning in de stemming van oktober verstrikt was geraakt in aantijgingen van verkiezingsfraude. Morales beweert dat hij het slachtoffer was van een staatsgreep.

Te midden van de toenemende aanwezigheid van veiligheidstroepen op straat zijn sinds de stemming van vorige maand minstens 10 mensen gedood in de protesten, zei het parket. De meeste slachtoffers vielen door projectielen van vuurwapens.