Nederland: Leraren massaal de straat op
06 Nov, 08:32
foto
Met speelgoedtractortjes werd de ingang van het Nederlandse ministerie 'geblokkeerd' door stakende leraren. (Foto: ANP)


In Nederland zijn leraren en medewerkers van scholen de straat opgegaan. Ze eisen betere lonen en verlaging van de werkdruk in het onderwijs. De regering heeft toegezegd dat 460 miljoen euro extra naar onderwijs gaat, maar daar zijn de onderwijsbonden niet tevreden mee. Ze vinden dat er weinig structureels wordt gedaan in het onderwijs en er te veel sprake is van incidenteel geld.

Volgens Nederlandse media blijven vandaag meer dan 4.400 scholen dicht. Het gaat om basisscholen, middelbare scholen en het speciaal onderwijs. De leraren 'blokkeerden' de ingang van het ministerie van Onderwijs in Den Haag met speelgoedtractortjes, een verwijzing naar de diverse boerenprotesten in de stad.

De leraren kunnen op het Plein, naast de Tweede kamer, het debat over de onderwijsbegroting volgen op schermen. Het protest wordt niet alleen in de grote steden gehouden. Ook in de kleine gemeenten zijn er lokale initiatieven.

De Nederlandse minister van Onderwijs, Arie Slob, zegt dat hij begrijpt dat leraren en schoolleiders het zwaar hebben. Maar voegt hij eraan toe dat hij niet kan beloven dat er structureel nog meer geld komt om het personeelstekort en de hoge werkdruk aan te pakken. Zoals hij dat zegt "er ligt al een mooi aanvullend pakket". Hij vindt dat scholen met het extra geld de komende jaren kunnen doen wat nog is om de lege plekken voor de klas in te vullen.
Advertenties