Mexico gedenkt dag van de Dode Vrouwen
04 Nov 2019, 18:52
foto
Soortgelijke demonstraties vonden plaats in 2016 in Mexico, waar demonstranten hoge hakken en roze kruisen achterlieten om vermoorde vrouwen te gedenken. (Foto: AFP)


Na de viering van de "Dag van de Doden" marcheerden demonstranten door Mexico-stad om een ​​einde te maken aan het geweld tegen vrouwen. De betogers droegen meer dan 100 paarse kruisen door de hoofdstad, elk met de naam van een vrouw die is vermoord of vermist. De demonstratie heette 'Dia de Muertas' of 'Dag van de Dode Vrouwen'.

Femicide, de moord op een vrouw vanwege haar geslacht, doodt volgens de Verenigde Naties (VN) dagelijks 12 vrouwen in Latijns-Amerika. Grote posters toonden de gezichten van vermiste of vermoorde vrouwen in rijen van maximaal veertig, met bijschriften die gerechtigheid vereisten. Een andere poster las eenvoudig "Niet nog één".

De namen van de slachtoffers werden ook geschreven op het oppervlak van twee grotere paarse kruisen die door de demonstratie werden gedragen. De mars werd georganiseerd door "Voices of Absence", geleid door Frida Guerrera, een journalist en activist. De groep zegt dat ze een stem willen geven aan de vrouwen die worden gedood vanwege hun geslacht door het bewustzijn van zaken te vergroten en gerechtigheid te eisen via het juridische systeem.

Frida Guerrera publiceerde over de mars op haar website en zei dat het "de eeuwige altaren vertegenwoordigde die in de huizen van deze families in eeuwige rouw zijn geïnstalleerd".

Latijns-Amerika is de thuisbasis van 14 van de 25 landen met de hoogste percentages femicide ter wereld, en 98% van geslachtsgerelateerde moorden wordt niet vervolgd. Vorig jaar lanceerde de VN een initiatief om geweld tegen vrouwen in Latijns-Amerika uit te bannen.

Het plaatsvervangend hoofd van de VN, Amina Mohammed, prees Mexico, onder andere Latijns-Amerikaanse landen, voor het hebben van de "politieke moed om femicide te confronteren en te beëindigen".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May