Luchtvervuiling India op ondraaglijke niveaus
04 Nov 2019, 02:45
foto
Een kraai zit op een barricade voor de India Gate die gehuld is in smog in New Delhi. (Foto: Reuters)


Luchtvervuiling in het noorden van India heeft 'ondraaglijke niveaus bereikt', zegt Arvid Kejriwal, de hoofdminister van Delhi. In veel gebieden van Delhi is de luchtkwaliteit op zondag verslechterd in de categorie 'gevaarlijk' met het potentieel om ademhalingsaandoeningen te veroorzaken. Autoriteiten hebben mensen aangespoord binnen te blijven om zichzelf te beschermen.

Kejriwal heeft de centrale regering opgeroepen hulp te bieden en de giftige vervuiling aan te pakken. Scholen zijn gesloten, meer dan 30 vluchten zijn omgeleid en bouwwerkzaamheden zijn gestopt, terwijl de stad in een dikke deken van smog zit.

Minister van Volksgezondheid in Delhi, Satyendar Jain, adviseerde de inwoners van de stad om "fysieke activiteiten in de buitenlucht te vermijden, vooral tijdens de ochtend- en late avonduren". De mensen zijn ook geadviseerd om anti-vervuilingsmaskers te dragen, vervuilde gebieden te vermijden en deuren en ramen gesloten te houden.

Gevaarlijke niveau's
Niveaus van gevaarlijke deeltjes in de lucht - bekend als PM2.5 - zijn veel hoger dan aanbevolen en ongeveer zeven keer hoger dan in de Chinese hoofdstad Beijing. Een ambtenaar van het Indiase ministerie van Volksgezondheid zei dat de vervuilingsmonitors van de stad niet genoeg cijfers hadden om de vervuilingsniveaus nauwkeurig te registreren, wat hij een "ramp" noemde.

Vijf miljoen maskers werden op vrijdag uitgedeeld op scholen toen ambtenaren een noodsituatie voor de volksgezondheid verklaarden en Kejriwal de stad vergeleek met een "gaskamer".

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat een derde van de sterfgevallen door een beroerte, longkanker en hartaandoeningen, te wijten is aan luchtvervuiling. "Dit heeft een soortgelijk effect als het roken van tabak", zegt de WHO op haar website.

Reactie mensen
De meest recente opmerkingen van Kejriwal zullen hem niet in dank worden afgenomen door overheidsfunctionarissen. Indiase politici geven elkaar de schuld voor de situatie. Zondag gingen jongeren in Delhi uit protest de straten op en eisen actie.

"Je kunt duidelijk zien hoe verschrikkelijk het is en het is eigenlijk eng dat je de dingen niet voor je kunt zien", zei Jaivipra. Ze wil dat er lange termijn- en duurzame maatregelen tegen vervuiling worden uitgevoerd. "We maken ons zorgen over onze toekomst en onze gezondheid, maar we bestrijden dit ook namens de kinderen en ouderen die hier het grootste probleem hebben," zei ze.

Sommige ministers hebben controverse op sociale media aangewakkerd door luchtige maatregelen voor te stellen om gezond te blijven. Harsh Vardhan, de vakbondsminister voor gezondheid en welzijn van het gezin, drong er bij mensen op aan wortelen te eten om zich te beschermen tegen "nachtblindheid" en "andere vervuilingsgerelateerde schade aan de gezondheid".

Ondertussen suggereerde Prakash Javadekar, de minister van Milieu, dat je "je dag met muziek moet beginnen" en voegde er een link van een "sprankelende thematische compositie" aan toe.

"Is dat de reden dat u doof bent geworden voor onze situatie van vervuiling?" reageerde een Twitter-gebruiker. "Het lijkt erop dat je het te druk hebt om muziek te horen dat je ons niet kunt horen!"

Oorzaak vervuiling
Een belangrijke factor achter de hoge vervuilingsniveaus in deze tijd van het jaar zijn boeren in aangrenzende staten die gewassen stoppels verbranden om hun velden vrij te maken. Dit creëert een dodelijke cocktail van fijn stof, koolstofdioxide, stikstofdioxide en zwaveldioxide - allemaal verslechterd door vuurwerk dat een week geleden ontstond tijdens het Hindoe-festival Diwali. Voertuigdampen, bouw en industriële emissies hebben ook bijgedragen aan de smog.

Indiërs hopen dat verspreide regenval de komende week de vervuilende stoffen zal wegspoelen, maar dit is pas tegen donderdag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May