El Salvador zet Venezolaanse diplomaten uit
03 Nov 2019, 08:33
foto
President Nayib Bukele zei dat nieuwe diplomaten van Venezuela voor El Salvador zullen worden benoemd door Juan Guaidó. (Foto: AFP)


President Nayib Bukele van El Salvador heeft alle Venezolaanse diplomaten bevolen het land binnen 48 uur te verlaten. In een verklaring zei Bukele dat dit in overeenstemming was met het standpunt van zijn regering dat de Venezolaanse president Nicolás Maduro niet langer legitiem was.

Bukele zei dat El Salvador de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó beschouwde als staatshoofd van Venezuela. Venezuela is verstrikt geraakt in een machtsstrijd tussen Maduro en Guaidó, de leider van de Nationale Vergadering. Guaidó verklaarde zich in januari tot interim-president en beweerde dat de verkiezingen die Maduro aan de macht brachten voor een tweede termijn frauduleus waren.

In de verklaring op Twitter zei Bukele: "De regering van El Salvador verdrijft het diplomatieke korps van het regime van Nicolás Maduro." Bukele, die in juni aan de macht kwam, zei dat  Guaidó de legitieme leider van Venezuela was. De verklaring voegde eraan toe dat in "de nabije toekomst".  El Salvador zou een nieuw Venezolaans diplomatiek korps ontvangen, benoemd door Guaidó.

Tot nog toe heeft Maduro niet publiekelijk gereageerd op de kwestie. De Amerikaanse ambassdeur in El Salvador, Ronald Johnson, heeft de aankondiging verwelkomd. In een tweet zei Johnson dat El Salvador "aan de juiste zijde" was van de Venezolaanse crisis.

Achtergrond
Guaidó heeft de steun van meer dan 50 landen gekregen, maar is er tot nu toe niet in geslaagd Maduro van de macht te verwijderen. Maduro wordt ook ondersteund door een aantal landen, waaronder Cuba, China en Rusland.

Gesprekken tussen de twee partijen georganiseerd door Barbados en bemiddeld door Noorwegen stagneerden onlangs nadat president Maduro de oppositie ervan beschuldigde de ingrijpende sancties die de VS heeft opgelegd, te steunen. Venezuela lijdt volgens de VN onder één van de ergste economische crises in de geschiedenis. Een kwart van de 30 miljoen inwoners heeft hulp nodig. Meer dan vier miljoen Venezolanen hebben de afgelopen jaren het land verlaten.

Maduro onder vuur
De internationale gemeenschap heeft de regering van Maduro om een ​​aantal redenen onder vuur genomen. Toen oppositiepartijen een meerderheid in de Nationale Assemblee vergaarden, creëerde de president een rivaliserend lichaam dat was volgestopt met zijn aanhangers en dat veel van de parlementaire bevoegdheden op zich nam.

De herverkiezing van Maduro in 2018 was controversieel. Critici hebben het bestempeld als frauduleus, nadat veel rivalen waren uitgesloten van de verkiezingen of het land zijn ontvlucht.

Protesten en demonstraties mondden uit in geweld. De autoriteiten probeerden de protesten neer te slaan, waarbij burgers werden gedood. De VS is een frequent doelwit geweest van de woede van Maduro.

Maduro heeft de VS ervan beschuldigd hem te willen doden, zonder enig bewijs te leveren. Hij beweert dat zijn oppositie wordt ondersteund door buitenlandse mogendheden, in plaats van een binnenlands verzet tegen zijn autoriteit.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May