Minister Boedhoe wil onderbouwing schuld ziekenhuizen hebben
06 May 2011, 06:00
foto


Minister Wonnie Boedhoe van Financiën wil niet elke maand geld blijven overmaken aan de ziekenhuizen. Zij wil een onderbouwing zien van de schuld die de overheid heeft. De voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR), Manodj Hindori, is verbaasd dat de minister eerst rekeningen en bestelbonnen wil zien voor zij geld overmaakt.
De minister zegt dat de regering bereid is te betalen en zeker aan de ziekenhuizen. "Maar wij kunnen niet elke maand maar geld overmaken, zonder dat we weten wat de schuld is. Er waren bestelbonnen van het Streekziekenhuis Nickerie voor SRD 1 miljoen. Ik heb onmiddellijk opdracht gegeven om dat uit te betalen", aldus Boedhoe desgevraagd aan Starnieuws.

Maanden bezig
"Wij zijn al maanden in overleg met de regering over de financiële positie van de ziekenhuizen. Uiteindelijk is in maart een commissie gezondheidszorg benoemd onder leiding van Ewald Refos. Begin april kregen wij het verzoek van deze commissie om onze vorderingen in te indienen. Stuk voor stuk hebben alle ziekenhuizen dit tot op de cent nauwkeurig ingediend", zegt Hindori aan Starnieuws.

Drie van de zes ziekenhuizen zijn inmiddels opgeroepen om deze vorderingen toe te lichten. "De commissie heeft blijkbaar veel werk aan de eerste drie ziekenhuizen, want de andere ziekenhuizen zijn nog niet opgeroepen om hun vorderingen toe te lichten. Wij hebben er de hele maand april telkenmale (ook schriftelijk) op gewezen dat, terwijl de commissie het werk doet, de ziekenhuizen eind van de maand wel salarissen moeten uitbetalen en dat wij om een tijdige bijdrage vragen", zegt Hindori.

Verplichtingen nakomen
De voorzitter van de NZR zegt dat uiteindelijk op 28 april, op voorspraak van het ministerie van Volksgezondheid, is aangegeven dat SRD 13.5 miljoen is vrijgemaakt voor de ziekenhuizen. "Na de harde toezegging dat de overmakingsopdrachten reeds waren opgestuurd van Financiën naar de Centrale Bank, en het intussen de laatste werkdag van de maand was geworden, hebben wij de gelden maar weer geleend bij de banken om de salarissen te betalen.Wij wilden hiermee vooral het personeel niet de dupe laten worden van de late overmaking en waren verzekerd dat het allemaal wel goed zou komen. Helaas hebben wij nu moeten vernemen dat de overmakingen helemaal niet naar de Centrale Bank waren gestuurd, maar zijn aangehouden", betoogt Hindori.

Tot op heden heeft volgens Hindori niemand van Financiën of wie dan ook gezegd dat eerst bestelbonnen of iets dergelijks moeten worden ingediend. "Wij hebben er grote moeite mee dat als na alle toezeggingen, men nu plotseling met het argument hanteert van eerst bestelbonnen zien. Wij hebben geen bezwaar om al onze boeken open te gooien, bestelbonnen in te dienen of wat er ook verlangd wordt. Maar zeg het ons tijdig. En laat ons niet eerst lenen bij banken, om dan te zeggen dat wij niet de juiste procedure gevolgd hebben. Wij kijken dus uit naar het invullen van de toezegging voor overmaking aan de ziekenhuizen", zegt Hindori.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May