VN: Kwart miljoen ontheemd na overstromingen Somalië
02 Nov 2019, 10:40
foto
In Somalië zijn wegen veranderd in rivieren door zware regenval. Meer dan een miljoen mensen zijn getroffen. (Beeld: Al Jazeera)


Zware regenval heeft minstens 10 mensen gedood en meer dan 270.000 in Somalië ontheemd, waardoor infrastructuur en middelen van bestaan ​​in de Hoorn van Afrika zijn vernietigd, zei de Verenigde Natie. Oost-Afrika heeft zware regenval meegemaakt, zeggen experts, waarbij overstromingen gezinnen uit hun huizen dwingen.

De dipool in de Indische Oceaan, het equivalent van de Indische Oceaan in El Niño in de Stille Oceaan, is op zijn sterkst sinds 2006, zei het regionale handelsblok van acht Oost-Afrikaanse landen bekend als de Intergouvernementele Autoriteit voor Ontwikkeling. "In deze staat stroomt warme vochtige lucht naar het binnenland, waardoor de kans op hogere regenval over Oost-Afrikaanse landen toeneemt," zei het.

In de stad Beledweyne in centraal Somalië stroomde een rivier over en stierven ongeveer 10 mensen toen een boot kapseisde in een poging gestrande bewoners te redden. "Ik ben nog steeds gestrand in een hotel in Beledweyne," vertelde Mohamed Nur aan Reuters uit de stad. "Een familielid van mij was één van degenen die stierven nadat de boot deze week kapseisde."

Halima Abdullahi, een moeder van drie, vertelde Reuters telefonisch dat overstromingswater haar familie had gevangen en dat ze wanhopig wachtten op redding. "De overstromingen zijn te veel en de rivier die uit vele delen brak is nog niet hersteld," zei ze. "We weten niet wat te doen."

Een tropische storm volgende week zal naar verwachting de overstromingen verergeren. Verwacht wordt dat de regen tot het einde van het jaar zal voortduren en humanitaire organisaties waarschuwen voor water gedragen ziekten en massale verplaatsing.

"Naar verwachting zal de regen tot november en december blijven voortduren, wat tot meer overstromingen en ziektecondities zal leiden," zei het International Rescue Committee in een verklaring. "Herstel van deze weersomstandigheden kan jaren duren."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May