Hoefdraad: Schuld Alcoa voor elektriciteit rond 100 miljoen
02 Nov 2019, 00:00
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën beantwoordt vragen die gesteld zijn in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


De Staat Suriname moet Alcoa/Suralco ongeveer rond de 100 miljoen US-dollar betalen voordat de Afobakadam ultimo december kan worden overgenomen. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei vrijdag in De Nationale Assemblee op vragen van VHP-fractieleider Chan Santokhi dat het gaat om levering van stroom. Het gaat niet om betaling voor de dam, benadrukte de bewindsman. 

Er is zo'n twintig jaar terug een contract getekend tussen Alcoa en de Staat Suriname over de betaling van elektriciteit. "Wij zullen aan onze verplichting moeten voldoen," stelde Hoefdraad. Santokhi had de vraag gesteld tijdens de behandeling van de initiatiefwet ter wijziging van de Wet op de Staatsschuld. Hij vroeg hoeveel de schuld aan Alcoa was en van waar de regering het geld zal halen om deze te betalen. 

Hoefdraad legde uit dat in de onderhandelingen met Alcoa ook hier en daar wat kwijting van schulden is overeengekomen. Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel aan de Amerikaanse multinational betaald zal worden. Het komt neer op ongeveer 100 miljoen. Hoe eerder de dam overgenomen is, hoe sneller Suriname afkomt van de betaling van stroomlevering door Alcoa/Suralco, voerde de bewindsman aan. 

Volgens planning zal eind dit jaar de dam overgenomen worden. Dan moet ook de achterstallige rekening worden afgelost. De Nationale Assemblee heeft goedkeuring gegeven aan de regering om de Brokopondo Overeenkomst vroegtijdig te beëindigen. Hoefdraad ontkent dat er een nieuwe lening is genomen bij Oppenheimer. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May