30 jaar na val leeft Berlijnse muur voort in parken
01 Nov 2019, 23:04
foto
Segmenten van de Berlijnse Muur die West Duitsland scheidde van het Communistische Oosten, nadat het was gebouwd in 1961, staan in de tuin van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. (Foto's: Reuters)


Dertig jaar na de val van de Berlijnse muur leeft de imposante structuur die het communistische oosten en het kapitalistische westen scheidde voort op openbare pleinen, parken en toeristische souvenirs. Toen euforische Duitsers op 9 november 1989 op de muur klommen en het met hamers kapot sloegen, was het moeilijk voor te stellen dat het een toekomst had.

Maar het is een exporthit geworden. Segmenten van de muur zijn de wereld rondgestuurd als officiële geschenken en toeristen die Berlijn bezoeken, kopen vaak felgekleurde stukken rots waarvan verkopers zeggen dat ze ooit deel uitmaakten van de muur. Sommige worden geleverd met echtheidscertificaten.

Niet iedereen is overtuigd. "Er is niet zoveel Wall als er wordt verkocht", zegt Bernd Breitenbach, een 67-jarige voorbijganger bij het Berlin Wall Memorial. Delen van de muur - die zijn gebouwd in landen als de Verenigde Staten, Oekraïne en Rusland - zijn een belangrijke toeristische attractie in Berlijn.

Het zien van de East Side Gallery - een deel van de muur dat kunstenaars in 1990 schilderden en dat nog steeds staat - is een must voor bezoekers. Velen laten hun foto maken voor het schilderij van een Trabant - de klassieke auto van het communistische Oost-Duitsland - die door de muur barst, of voor de foto van de voormalige Sovjetleider Leonid Brezhnev en de voormalige Oost-Duitse leider Erich Honecker die elkaar zoenen. Het is voor velen een tot nadenken stemmende ervaring.

"Ik denk dat het nogal schokkend is om te zien hoe het gemeenschappen zou hebben gesplitst en ... ik denk aan plaatsen waar nog muren zijn", zei Matthew Chaplin, een 24-jarige toerist uit Engeland. Daria Ustymenko, een 35-jarige bezoeker uit Oekraïne, zei: "Laten we zeggen dat het een paar gevoelens, zeer diepe gevoelens en emotionele indrukken heeft opgeroepen."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May