Bolivia: OAS begint onderzoek naar stemmentelling
01 Nov 2019, 09:22
foto
Aanhangers van president Evo Morales tijdens een mars in La Paz, Bolivia. (Foto's: Reuters)


De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) is donderdag begonnen met het controleren van de presidentsverkiezingen in Bolivia. De protesten over de resultaten hebben geleid tot minstens twee doden. In een brief aan het ministerie van Buitenlandse Zaken van Bolivia zei de OAS dat het een team van 30 verkiezingsmedewerkers heeft samengesteld, dat zal beoordelen hoe de stemmen van de verkiezingen van 20 oktober werden geteld, en hoe informatie werd overgedragen aan de kiesautoriteiten in La Paz, vanuit stemcentra in de hele land.

De officiële resultaten verleenden president Evo Morales zijn vierde opeenvolgende termijn, nadat hij net voldoende stemmen had gekregen om een ​​tweede verkiezing tegen Carlos Mesa, de leidende oppositiekandidaat, te voorkomen. Oppositiepartijen in Bolivia hebben geweigerd de overwinning van Morales te erkennen. Ze beweren dat de verkiezingen werden gemanipuleerd door het kiestribunaal van het land, dat bestaat uit ambtenaren die grotendeels zijn benoemd door de regerende partij.

Op de verkiezingsnacht, met 83 procent van de stemmen geteld, toonden officiële resultaten dat Morales een voorsprong van ongeveer zeven procentpunten had op Mesa. De publicatie van de resultaten werd abrupt stopgezet en toen het een dag later werd hervat, was 95 procent van de stemmen geteld en had Morales de voorsprong van 10 procentpunten die nodig was om een ​​riskante tweede ronde te voorkomen.

Morales zei dat de voorsprong te danken was aan stemmen die laat in de nacht binnenkwamen uit landelijke, inheemse gebieden, waar hij sterke steun behoudt. Maar de OAS-missie in Bolivia heeft twijfels over deze verklaring en zegt dat de plotselinge verandering in stempatronen "moeilijk te rechtvaardigen is".

Als reactie op de resultaten braken protesten en gewelddadige rellen in het hele land uit, terwijl duizenden de straat op gingen om te protesteren over wat zij een oneerlijke verkiezing noemden. "We kunnen de regering niet toestaan ​​onze stemmen te stelen," zei Joel Vicente, een 23-jarige ingenieursstudent die woensdag samen met duizenden anti-regeringsdemonstranten naar het presidentieel paleis marcheerde. "Als we in democratie geloven, moeten we op straat blijven."

Morales, een voormalige vakbondsleider, dreigde zaterdag zijn landelijke aanhangers te mobiliseren en de voedselvoorziening naar steden waar de protesten over de verkiezingen voortduren te blokkeren. Maar hij nodigde ook de OAS uit om de verkiezingen te controleren en zei dat hij de bevindingen zal respecteren, wat tot drie weken kan duren. Ambtenaren van de Europese Unie en OAS hebben al gesuggereerd dat een tweede ronde tussen Morales en Mesa een geschikte oplossing zou kunnen zijn.

Mesa zei woensdag dat hij de audit alleen zal accepteren als zijn partij het proces mag overzien en als de resultaten van de verkiezingen eerst worden geannuleerd. "Dit is een deal tussen de regering en de OAS en niemand vroeg ons of we het ermee eens waren", zei Miguel Roca, een lid van Mesa's Citizens Community-partij die tijdens de recente verkiezingen een zetel in het Congres won.

"Als vermoedens van fraude zo groot zijn dat de OAS binnen moet komen om de verkiezingen te controleren, hoe kunnen we dan de huidige resultaten accepteren?" zei Roca, die in zijn kiesdistrict wegversperringen organiseert als een vorm van protest. Roca voegde eraan toe dat de oppositie van Bolivia op zoek is naar meer garanties dat de audit onpartijdig en bindend zal zijn. "We moeten een serieus gesprek voeren over hoe dit zal worden uitgevoerd in een vorm die transparantie en het vertrouwen van de kiezers waarborgt," zei hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May