Spanje biedt zich aan als gastland COP25
01 Nov 2019, 05:26
foto
Premier Pedro Sanchez Perez-Castejon spreekt tijdens de 74e Algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York op 24 september 2019. (Archieffoto: Reuters)


Slechts een dag nadat de president van Chili zei dat zijn land niet langer de jaarlijkse klimaatconferentie ter wereld kon houden, heeft Spanje aangeboden het in Madrid te organiseren. De cruciale vergadering, COP25, zou vanaf 3 december voor twee weken in Santiago plaatsvinden.

De Chileense president Sebastián Piñera zei dat zijn regering "prioriteit moest geven aan het herstel van de openbare orde" na serieuze protesten tegen de regering. Het klimaatorgaan van de VN zal het aanbod van Spanje volgende week overwegen. De Spaanse regering zei dat zij multilaterale actie tegen klimaatverandering als een prioriteit voor de VN beschouwde.

De jaarlijkse conferentie van de partijen (COP) is meestal een belangrijk moment om de balans op te maken van de situatie op het gebied van klimaatverandering. Al een kwart eeuw komen onderhandelaars uit bijna 200 landen samen om te proberen een wereldwijde strategie voor de aanpak van stijgende temperaturen te ontwikkelen. COP25 is echter een probleem geworden waarbij land na land redenen vindt om niet het gastland te zijn.

Oorspronkelijk zou COP25 in Brazilië worden gehouden. Maar in november vorig jaar, slechts twee maanden nadat het was aangekondigd als gastland van de top, trok de gekozen president Jair Bolsonaro zich terug. Als reden gaf de extreemrechtse leider de verandering van de overheid en budgetbeperkingen. Bolsonaro had echter onlangs een minister van Buitenlandse Zaken gekozen die beweerde dat "klimaat alarmisme" slechts een complot was van "culturele marxisten".

Een maand later werd Chili geselecteerd om in plaats daarvan de klimaatconferentie te organiseren. Costa Rica, de andere koploper, trok zich terug vanwege de kosten van de organisatie. Met tienduizenden afgevaardigden die plannen maken om naar Chili te reizen voor de vergadering, was de abrupte annulering op woensdag door president Piñera een echte schok.

Onder verwijzing naar de behoefte aan openbare veiligheid, trok hij het aanbod van zijn land in om zowel de COP als de Apec-bijeenkomst te organiseren, waar president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping elkaar zouden ontmoeten.

Velen die betrokken waren bij klimaatonderhandelingen gingen ervan uit dat de bijeenkomst zou plaatsvinden in Bonn, Duitsland, de thuisbasis van het UNFCCC-secretariaat, op een bepaald punt in de nabije toekomst. Nu heeft Spanje zich volgens een verklaring van de waarnemend premier Pedro Sanchez, vrijwillig aangemeld als alternatieve locatie. De Chilenen hebben dit aanvaard en bevelen het aan bij de VN.

Het lijkt erop dat Chili nog steeds het presidentschap van de COP zal bekleden, maar het zal gewoon worden gehouden in Spanje, als het UNFCCC hiermee instemt. Er is een precedent voor deze aanpak, met de COP23 die in 2017 in Bonn werd gehouden, maar werd voorgezeten door Fiji. Naar verwachting zullen ongeveer 25.000 mensen de top bijwonen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May