Open brief Studentenvereniging-VMSS aan de president
01 Nov 2019, 07:24
foto


Zijne Excellentie,

De Vereniging voor Minderdraagkrachtige Studenten in Suriname (VMSS) is een studentenvereniging welke op 14 oktober 2016 is opgericht en thans drie jaar bestaat. De VMSS is een rechtspersoonlijkheid bezittend lichaam en telt 600 leden. De Primaire doelstelling van de VMSS is ervoor te zorgen dat elke hoger kader  in Suriname, ongeacht de onderwijs-instelling, in aanmerking komt voor  een bouwgrond en wel op grond van artikel 2 lid 1van het DECREET van 15 juni 1982, houdende vaststelling van algemene beginselen inzake het grondbeleid (Decreet Beginselen Grondbeleid) (S.B. 1982 no. 10). Deze wetsbepaling luidt alsvolgt: “Iedere  Surinamer, die  tevens  in  Suriname  woonplaats  heeft, heeft het recht een stuk domeingrond onder een zakelijke titel te verkrijgen”. 

Naast bovengenoemde doelstelling heeft de VMSS eveneens als secundaire doelstellingen:
- het opheffen van de werkloosheid c.q. het creëren van werkgelegenheid onder studenten en alumni;
- het stimuleren van jong ondernemerschap onder studenten en alumni. Hieronder valt het opzetten van een Studenten Spaar- en Kredietcoöperatie voor deze doelgroep. Deze Studenten Kredietcoöperatie moet minderdraagkrachtige studenten financieel ondersteunen gedurende hun studieproces. 

De aanleiding voor het opzetten van de Studentenvereniging-VMSS vloeit voort uit de slechte leef- en woonomstandigheden waaronder een aantal studenten moeten leven en studeren, met alle gevolgen van dien. Ook de moeilijkheden waarmee studenten en alumni geconfronteerd worden bij het zoeken naar een dienstbetrekking na afronding van hun studie. Op grond van voornoemde punten hebben studenten zich in het jaar 2016 verenigd en een gezamenlijk standpunt ingenomen om zich in te zetten om deze vraagstukken tot het verleden te doen behoren.

In het streven naar de realisering van vorengenoemde doelstellingen, heeft de VMSS toenadering gezocht bij diverse actoren die min of meer te maken krijgen met deze vraagstukken. 
- Op het eerste gezicht is toenadering gezocht bij de Voorzitter en de Vice voorzitter van De Nationale Assemblee. Door tussenkomst van eerder genoemden is bewerkstelligd dat de VMSS en de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) op 01 augustus 2017 een samenwerkingsovereenkomst hebben getekend, waarbij  de VMSS een schenking van 35 eigendomspercelen van de SPSB heeft ontvangen en daaraan gekoppeld een hypotheek/lening aan elk der 35 studenten voor het bouwen van een woning  (Starnieuws van 01 augustus 2017).

- Vervolgens is toenadering gezocht bij de toenmalige Minister van Ruimtelijke Ordening en Grondbeheer (RGB), mw. Roline Samsoedien. Laatstgenoemde had toegezegd studenten en alumni te willen accommoderen met een bouwgrond en wel in verschillende districten. Kort hierna werd mw. Samsoedien voornoemd ontslagen en werd dhr. drs. Lekhram Soerdjan aangesteld als nieuwe Minister van RGB. Minister Soerdjan voornoemd heeft eveneens toegezegd studenten te willen accommoderen met een bouwgrond (DWT van 23 mei 2019). 

Vermeldenswaard is dat tijdens de ambtsperiode van mw. Samsoedien voornoemd de VMSS een grondaanvraag had ingediend voor 150 percelen te Highway, echter is de VMSS hiervoor niet in aanmerking gekomen (DWT van 15 oktober 2018). Op grond hiervan had de VMSS schriftelijk het verzoek gedaan aan Minister Samsoedien om de vereniging alsnog in aanmerking te doen komen voor een ander perceelland, alwaar de 150 studenten geaccommodeerd konden worden. Echter is er geen invulling hieraan gegeven met als gevolg dat studenten teleurgesteld waren en het vertrouwen in het Ministerie aan het afbrokkelen was. De nieuwe Minister van RGB, dhr. Soerdjan voornoemd heeft toen beloofd (DWT van 23 mei 2019) het afgebrokkelde vertrouwen van studenten in het gronduitgiftebeleid te zullen herwinnen, door hen prioriteit te geven bij gronduitgifte.

- Vervolgens is toenadering gezocht bij de toenmalige Minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, mw. drs. Cristien Polack. Laatstgenoemde had eveneens toegezegd de VMSS tegemoet te komen met 25 overheidswoningen, waarvan 10 op Paramaribo-Noord en 15 op Vredenburg Serie-B. (DWT van 11 oktober 2018). Kort hierna werd mw. Polack voornoemd ontslagen als Minister en werd dhr. drs. André Misiekaba aangesteld als nieuwe Minister. De VMSS heeft gelijk na zijn benoeming schriftelijk audiëntie-aanvraag ingediend en heeft hetgeen zijn voorganger namelijk mw. Polack had toegezegd, eveneens per schrijven aan hem voorgehouden, echter is er geen bevredigende reactie ontvangen.

De VMSS heeft al met al getracht vanaf haar oprichting een bijdrage te leveren aan het oplossen van het huisvestingsvraagstuk en het vraagstuk met betrekking tot werkgelegenheid, echter heeft de VMSS in het proces naar duurzame oplossing van bedoelde vraagstukken niet de nodige ondersteuning ontvangen van de daartoe bevoegde instanties. De VMSS wenst in feite door middel van haar inzet Surinaams hoger kader te stimuleren en te behouden door een zekere mate van stabiliteit, zekerheid en ontwikkelingskansen te helpen creëren. De VMSS is derhalve van mening dat Grond, Huisvesting en Werkgelegenheid zekerheid creëren en voorzien in een goede basis voor de verdere ontwikkeling van jonge Surinamers.

Middels deze open brief benadrukt de VMSS het belang voor goede huisvesting en werkgelegenheid voor studenten en alumni en nadert u als Vader des Vaderlands te willen bewerkstelligen dat:
1. de resterende 600 leden van de VMSS worden geaccommodeerd met een bouwgrond of een overheidswoning; 
2. de VMSS betrokken wordt bij het institutionaliseren van het project van bouwkavels en het project van werkgelegenheid aan studenten en alumni; 
3. aan de VMSS de technische en anderszins ondersteuning wordt verleend door de daartoe bevoegde instanties bij het opzetten van de Studenten Spaar- en Kredietcoöperatie, genaamd Sparen Voor de Toekomst (SPAVTO).

Het bestuur van de Studentenvereniging-VMSS
Desie P. van Dun, voorzitter
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May