Suriname voorbeeld eliminatie Malaria
30 Oct 2019, 16:32
foto
Cleopatra Jessurun, directeur Volksgezondheid, is tevreden over de malaria-status van Suriname. (Foto's: Raoul Lith)


"Het is niet elke dag dat een ministerie van Volksgezondheid van een land, één zo klein als Suriname het besluit neemt om buurlanden en buitenlandse partners uit te nodigen om te discussiëren over malaria," zegt Cleopatra Jessurun, directeur van Volksgezondheid. Zij sprak bij de opening van de Regional Meeting 'Malaria in Mobile Migrant Populations'. Het ministerie van Volksgezondheid is de komende dagen gastheer van deze meeting .

Jessurun legt uit dat het niet zonder reden is dat de meeting wordt gehouden. Suriname is toegewijd om malaria binnen zijn grenzen te elimineren. De doelen zijn gesteld op nul malaria gevallen in 2020. De directeur erkent dat er nog veel werk verzet moet worden. De uitdagingen waarvoor landen staan zijn niet uniek, maar onderling worden gedeeld, zegt ze.

Suriname staat op het punt om malaria uit te roeien. Jessurun merkt op dat Suriname open staat om de buurlanden te helpen om hetzelfde resultaat te behalen bij het uitroeien van malaria. Ze gaf haar gehoor aan dat door samen te werken en inspanning te plegen er mogelijk en versneld vooruitgang geboekt wordt waarnaar we allemaal op zoek zijn.

Suriname heeft in de regio op het gebied van malariabestrijding een positieve impact gehad. Het aantal malaria gevallen is tegenwoordig 45. Een aantal jaren geleden waren er meer dan tweeduizend malaria gevallen genoteerd. "We zijn ook al drie keer malaria champion of the America's geweest. En dat hebben we allemaal te danken aan een goed draaiend programma in samenwerking met Paho en Global funds".

De meeting zal zich richten op de mobiele migranten (bevolking) inclusief de werkers in de goudmijnen. "De mobiele bevolking gaat over grenzen heen en vormt een speciale uitdaging voor onze landen met betrekking tot het voorkomen en bestrijden van malaria," stelt Jessurun. Het is de bedoeling dat een deel van de malariabijeenkomst zal worden gewijd aan het bespreken hoe deze uitdagingen in elk land zullen worden aangepakt.

De Volksgezondheidsdirecteur noemt het een gelegenheid waar landen strategieën, best practices en ervaringen kunnen delen met elkaar. Uiteindelijk is het de bedoeling dat hieruit een multi-landen actieplan voortvloeit. De sterke punten van de landen die hierin zijn vastgelegd kunnen worden ingezet om buurlanden of de regio te ondersteunen. Ook is het de bedoeling dat deze landen van Suriname leren hoe zij ook dezelfde status kunnen krijgen. Landen die meedoen zijn Guyana, Frans-Guyana, Frankrijk, de Verenigde Staten, Brazilië en Zwitserland.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May